Puszysty jabłecznik

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Oto przepis na puszysty jabłecznik, który rozpływa się w ustach. Nasza wersja tego ciasta zachwyca smakiem świeżych jabłek i delikatnością ciasta. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak jabłecznika niezapomniany.

12 kawałków
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 200 kcal w 100 g
Białko: 3.2 g
Tłuszcze: 9.1 g
Węglowodany: 27.4

Niezbędne akcesoria

  • Mikser
  • Tortownica o średnicy ok. 24 cm
  • Piekarnik

Składniki

  • 750 g kwaśnych jabłek
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka 3,2%

Sposób przygotowania

Za pomocą miksera utrzyj na najwyższych obrotach 125 g masła i 125 g cukru – miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stale ucierając dodawaj stopniowo jajka – jedno po drugim. Następnie dodaj cukier waniliowy i sól.
Dodaj przesiane 300 g mąki z proszkiem do pieczenia – dodawaj je również stopniowo po łyżce. Następnie dodaj też mleko stale miksując, ale obroty zmniejsz już na średnie.
Ciasto przełóż do tortownicy (średnica około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki i kilka razy natnij wzdłuż każdą ćwiartkę. Nacięcie nie powinno być zbyt głębokie.
Ułóż pokrojone jabłka na cieście.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 -50 min, do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto powinno nabrać złotobrązowego koloru i być sprężyste w dotyku.
Po upieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia, a przed podaniem oprósz odrobiną cukru pudru. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (13 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Kasia 15 kwietnia 2020 (10:28)

Bardzo udane ciasto. Podałam na ciepło z lodami waniliowymi, wszyscy się zajadali

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis