Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Domowe pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjny przepis, który gwarantuje powrót do smaków z dzieciństwa.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • Farsz:
  • 1
    Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2
    Grzyby odcedź (nie wylewaj wody, dolej ją do innego naczynia). Grzyby drobno pokrój.
  • 3
    Kapustę i cebulę drobno posiekaj. Cebulę zarumieniamy na patelni na mocno rozgrzanym oleju (uważaj, aby nie przypalić). Następnie dodaj kapustę oraz grzyby. Przypraw zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, a następnie dodaj wodę z grzybów. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
  • Ciasto:
  • 1
    W większej misce wymieszaj rękoma wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiaj szybko ale krótko, następnie na obsyp stolnicę lub blat kuchenny mąką i cienko rozwałkuj.
  • 2
    Szklanką wycinaj jedno przy drugim kółka (staraj się nie marnować ciasta). Na środku każdego z kółek wyłóż łyżkę farszu i zlepiaj starannie.
  • Gotowanie:
  • 1
    W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Pierogi delikatnie jeden po drugi wkładaj do wrzątku i gotuj. Od wypłynięcia na wierzch przez jeszcze około 1 minutę. Woda nie powinna bulgotać i mocno wrzeć ponieważ pierogi mogą się rozejść.
  • 2
    Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj na ciepło.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyKapustaObiadWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis