Pieczone bataty w całości to bardzo prosty przepis na kolację. Wystarczy bataty dobrze przyprawić i podać je z ulubionymi dodatkami. Ja dekoruje je kolendrą i granatem, ale świetnie sprawdzi się również feta.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Bataty umyj, wytrzyj i przekrój wzdłuż na pół.
Piecz bataty w piekarniku przez około 40 minut, aż będą miękkie (możesz sprawdzić widelcem).
Wyciśnij do szklanej miseczki sok z cytryny, dodaj do niego oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chilli i sól.
Gdy bataty się upieką wydrąż łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach).
Rozgnieć go lekko widelcem i połącz z cytrynowym sosem.
Następnie nałóż z powrotem miąższ do wydrążonych łódek z batatów.
Całość udekoruj natką kolendry lub pietruszki i ziarnami granata. Tak przygotowane bataty można zjeść jako samodzielny posiłek, lub podać z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego.
2 komentarze
ania
6 lutego 2022 (10:41)
Dzis przetestuje
cama
17 kwietnia 2022 (20:56)
pieczone bataty to moje odkrycie 🙂