Przepis na pasztet z cukinii, marchewki z dodatkiem kaszy jaglanej, zwany również jako chlebek z cukinii.
Cukinie ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 10-15 minut.
W tym czasie siekamy cebulę w drobną kosteczkę i ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy przez chwilę mikserem, bądź dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną.
Z cukinii odsączamy nadmiar soku i dodajemy cebulę, marchewkę oraz jajka.
Dodajemy zmieloną kaszę jaglaną. Ja ją mielę w młynku do kawy tak aby wyglądała jak mąka :) Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem według uznania.
Całą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki. Moja ma długość 30 cm.
Dla łatwiejszego wyciągnięcia z pasztetu z keksówki można wysmarować papier masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną.
Pasztet zapiekam w teperaturze 180 stopni termoobieg przez 50 minut, na ostatnie 10 minut włączam opcję (góra-dół)
Dodaj komentarz