Papryka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C z kolei kuskus jest bogaty w żelazo. Danie bardzo smaczne, syte, idealne na obiad.
Średnia ocen: 0(0)
1h 30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Wartości odżywcze
Kalorie
218 kcal/porcję
Składniki
4 papryki
oliwa do skopienia papryk
1/2 bakłażana
1 marchewka
15 dag kuskusu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry i posolić. Odstawić na 15 min. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bakłażana. Skropić oliwą. Piec 15 min w 200 stopniach C. W połowie pieczenia plastry obrócić na drugą stronę. Po wystudzeniu drobno posiekać.
2
Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem, tak aby woda sięgała około 1 cm ponad kaszę, przykryć miskę talerzem. Po 5-7 min kuskus powinien nasiąknąć wodą.
3
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kuskus wymieszać z bakłażanem i marchewką, doprawić solą i pieprzem.
4
Umyte i osuszone papryki przekroić na pól, pozbyć się gniazd nasiennych. Napełnić je farszem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Piec przykryte folią aluminiową około 40 min w temp. 200 stopni C.
Dodaj komentarz