Papryki faszerowane kaszą i warzywami Papryki faszerowane kaszą i warzywami

Papryki faszerowane kaszą i warzywami

Polecam faszerowane papryki w wersji wegetariańskiej to pyszny, zdrowy i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 3 papryki (mogą być czerwone lub żółte)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozarrelli

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 2
    Papryki przekrój na pół lub odetnij im tylko górę (w zależności od tego jak wolisz). Następnie zalej je w garbku wrzątkiem i przez około 1 minut gotuj. Następnie odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  • 3
    Przygotuj większą patelnię, rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kosteczki, dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy w proszku.
  • 4
    Podsmażaj chwili, a następnie dodaj posiekaną papryczkę chili i cukinię pokrojoną w kosteczkę. Smaż około 5 min od czasu do czasu mieszając.
  • 5
    Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj następne 5 min. Na koniec dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.
  • 6
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Papryki wypełnij farszem i zapiekaj przez około 25 min. Po 15 minutach pieczenia posyp papryki startym serem mozzarella.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa KolacjaObiadPaprykaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis