Wege przepis na faszerowane papryki z piekarnika. Dodatek pomidorów i pietruszki sprawia, że danie jest wyraziste i obłędne w smaku. Danie idealne zarówno na obiad jak i kolację.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 papryki
50 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 garście pieczarek
1 duży pomidor
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
kurkuma
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
2
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3
Paprykę dokładnie umyj, odetnij górną część i usuń ze środka gniazda nasienne. Następnie sparz je wrzątkiem.
4
Pomidor również umyj i sparz wrzątkiem, nastęobnie drobno pokrój.
5
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
6
Przygotuj miskę i wymieszaj w niej ugotowaną kaszę, pieczarki, pokrojonego pomidora, ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz sól, pieprz, natkę pietruszki, kurkumę i zioła prowansalskie.
7
Nadziej papryki masą i przykryj odciętą częścią papryki.
Dodaj komentarz