Makaron z patelni z pieczarkami i bakłażanem z dodatkiem passaty pomidorowej to idealna propozycja na szybką kolację lub obiad. Jest to zdrowy i tak bardzo smaczny posiłek, że na pewno zagości na waszych stołach!
Średnia ocen: 0(0)
45min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1/2 bakłażana
200 g makaronu np. świderki lub penne
2 garście pieczarek
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
400 ml passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż go do durszlaka i posyp solą. Odczekaj około 10 minut - wtedy pozbędziesz się z niego nadmiaru wody.
2
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być ugotowany al dente.
3
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Po chwilę dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
4
Następnie dodaj bakłażana, po około 3 minutach smażenia dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Zamieszaj i jeszcze chwilę smaż.
5
Dodaj makaron i passatę pomidorową. Wymieszaj. Po chwili dopraw solą, pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Dodaj komentarz