Makaron z pieczarkami i bakłażanem Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Makaron z pieczarkami i bakłażanem

Makaron z patelni z pieczarkami i bakłażanem z dodatkiem passaty pomidorowej to idealna propozycja na szybką kolację lub obiad. Jest to zdrowy i tak bardzo smaczny posiłek, że na pewno zagości na waszych stołach!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1/2 bakłażana
  • 200 g makaronu np. świderki lub penne
  • 2 garście pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w niedużą kostkę. Przełóż go do durszlaka i posyp solą. Odczekaj około 10 minut - wtedy pozbędziesz się z niego nadmiaru wody.
  • 2
    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być ugotowany al dente.
  • 3
    Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Po chwilę dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
  • 4
    Następnie dodaj bakłażana, po około 3 minutach smażenia dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.  Zamieszaj i jeszcze chwilę smaż.
  • 5
    Dodaj makaron i passatę pomidorową. Wymieszaj. Po chwili dopraw solą, pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa KolacjaMakaronObiadPieczarkiWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis