Bardzo prosty sposób na domowy makaron z cukinii. Jest to idealna propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub zwracają uwagę na kaloryczność posiłków
Średnia ocen: 5(1)
20min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 średnie cukinie
pomidory z puszki (krojone)
100 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm papryczki chili lub szczypta chili w proszku
2 łyżeczki oregano
garść świeżej bazylii
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Dokładnie myjemy cukinie, przekrawamy ją na pół wzdłuż, wydłubujemy nasiona i za pomocą obieraczki do julienne lub zwykłej obieraczki do warzyw robimy makaron. Odkładamy na bok.
2
Kroimy warzywa. Cebulę, bazylię i chili siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fetę kroimy w kostkę.
3
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek i chilli. Następnie dodajemy makaron z cukinii, podsmażamy około 3 min. Na koniec dodajemy pomidory z puszki (razem z całą zalewą), przyprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Po 2 minutach danie jest gotowe. Wystarczy teraz rozkruszyć po całości ser feta
1 komentarz
Palce lizać. Wyszedł za pierwszym razem idealny!