Idealnie pasuje do mięsa mielonego lub wszelkich pieczeni. Bardzo kremowa, syta i bez wątpienia pyszna! Zdecydowanie jest to jedna z moich ulubionych propozycji podania ziemniaków.
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
2 kg ziemniaków
500 ml mleka 3,2%
500 ml śmietanki kremówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli
50 g masła
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry (grubość około 1 cm) nie mogą być zbyt cienkie, ani zbyt grube.
2
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę i sól. Dodajemy również przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, całą cebulę (obraną oczywiście) oraz ziemniaki.
3
Gotujemy do momentu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Nie mogą się rozgotować. Ważne abyśmy co chwilę podczas gotowania mieszali zawartość garnka ponieważ mleko lubi się przypalać.
4
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne i przelej delikatnie do niego ziemniaki wraz z mlecznym płynnem w którym się gotowały. Cebulę możesz już wyrzucić.
5
Na samym wierzchu połóż resztę pokrojonego masła i zapiekaj w piekarniku przez 15 min.
Dodaj komentarz