Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy z dodatkiem natki pietruszki! Wspaniała alternatywa gdy nie możemy lub nie chcemy jeść mięsa, a mamy ochotę na kotlety.
Średnia ocen: 0(0)
35min
Czas przygotowania
dla 4 osób
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
400 g ciecierzycy
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 garście posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kuminu
sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta
Sposób przygotowania
1
Ciecierzycę zalej zimną wodą i moc ją przez całą noc. Po upływie tego czasu odcedź ją na sicie i pozwól jej na nim poleżeć parę minut, tak aby dobrze obciekła.
2
Następnie należy ciecierzyce rozdrobnić za pomocą blendera. Do naczynia miksującego wkładam ciecierzycę, obraną i pokrojoną w większe kawałki cebule, czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrabniam na niezbyt jednorodną masę.
3
Masę przekładamy do miski, dodajemy pietruszkę, sodę i mąkę. Mieszamy i formuję kotleciki. Masa nie może być sucha, czasami trzeba dodać troszkę wody, kotlety muszą się lepić.
4
Kotleciki smażymy na patelni wypełnionej do połowy olejem, musi być mocno rozgrzant, wtedy powstanie od razu chrupiąca skórka, która zapobiegnie wsiąkaniu oleju do środka kotlecików. Przekładamy po chwili na druga stronę. Usmażone kotlety odsączam na ręczniku papierowym i gotowe!
5
Podajemy z ulubioną sałatką, ryżem lub ziemniakami.
Dodaj komentarz