Kaszotto z bakłażanem i pomidorami. Kaszotto z bakłażanem i pomidorami.

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami.

Danie robi się szybko, a efekt jest sycący i bardzo smaczny! Całe danie przygotujesz na 1 patelni.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ¼ szklanki kaszy pęczak
  • 1 mały bakłażan
  • 3 pomidory (sparzone i obrane ze skóry)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 czerwona papryczka chilli

Sposób przygotowania

  • 1
    Na patelni podgrzej oliwę i wsyp kaszę. Podsmaż.
  • 2
    Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż około 5 min.
  • 3
    Dopraw ziołami prowansalskimi, oregano, solą i pieprzem. Podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  • 4
    Dodaj wino i gotuj pod przykryciem, aż się większość zredukuje - około 20 min na małym ogniu.
  • 5
    Następnie dodaj rodzynki i pokrojonego w plastry bakłażana oraz pokrojone w kostkę pomidory.
  • 6
    Duś jeszcze pod przykryciem przez około 5 min. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli, wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 min.
  • 7
    Dopraw ewentualnie do smaku i gotowe.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa KaszaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis