Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami

Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami

Pyszne i zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej kaszy jaglanej z owocami i migdałami. Genialny sposób na pożywny i smaczny posiłek.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jagód lub borówek
  • 1 szklanka malin + garść malin do dekoracji
  • 1/2 szklanki migdałów (najlepiej płatków)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • odrobinę masła do wysmarowania formy
  • 1 mały jogurt naturalny
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (ew. miód lub cukier puder)

Sposób przygotowania

  • 1
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Niewielkie naczynie w którym będziemy zapiekać należy wysmarować odrobiną masła i wsypać do niego kaszę.
  • 2
    Następnie dodajemy płatki migdałów, świeże owoce oraz wiórki kokosowe.
  • 3
    W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem kokosowym i tak powstałą jajeczną mieszanką polewamy kaszę.
  • 4
    Pieczemy kaszę przez około godzinę. Zapiekankę kroimy na kawałki i polewamy odrobiną jogurtu naturalnego i dekorujemy malinami. Na sam koniec polewam jeszcze odrobiną syropu klonowego lub posypuje cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Owsianki i jaglanki Śniadanie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis