Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami

Pyszne i zdrowe śniadanie w postaci zapiekanej kaszy jaglanej z owocami i migdałami. Genialny sposób na pożywny i smaczny posiłek.

Ocena:

(0)
Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami
Czas przygotowania

1h

Porcji z przepisu

2

Poziom trudności

Łatwy


Kasza jaglana zapiekana z malinami, jagodami i migdałami

Składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka jagód lub borówek
  • 1 szklanka malin + garść malin do dekoracji
  • 1/2 szklanki migdałów (najlepiej płatków)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • odrobinę masła do wysmarowania formy
  • 1 mały jogurt naturalny
  • syrop klonowy lub syrop z agawy (ew. miód lub cukier puder)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Niewielkie naczynie w którym będziemy zapiekać należy wysmarować odrobiną masła i wsypać do niego kaszę.

  • 2

    Następnie dodajemy płatki migdałów, świeże owoce oraz wiórki kokosowe.

  • 3

    W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem kokosowym i tak powstałą jajeczną mieszanką polewamy kaszę.

  • 4

    Pieczemy kaszę przez około godzinę. Zapiekankę kroimy na kawałki i polewamy odrobiną jogurtu naturalnego i dekorujemy malinami. Na sam koniec polewam jeszcze odrobiną syropu klonowego lub posypuje cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Śniadania

Autor: Justyna · 26 kwietnia 2019


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis