Herbaciany poncz Herbaciany poncz

Herbaciany poncz

Przepis pochodzi od mojej teściowej, która co roku serwuje nam taki herbaciany poncz w święta. Jest to na pewno niezawodny sposób na relaks po obfitej kolacji!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3-4 litry

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 3 łyżeczki sypanej herbaty
  • 2 szklanki wody
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżeczki syropu malinowego
  • 4 łyżki rumu
  • 0,5 pomarańczy
  • 0,5 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1,5 szklanki wytrawnego wina czerwonego
  • kilka łyżek cukru trzcinowego lub miodu

Sposób przygotowania

  • 1
    Herbatę zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić fusy, a napar zostawić.
  • 2
    Resztą wody zalać cukier w rondlu, dodać goździki i połamany na kawałki cynamon. Gotować ok. 7 minut. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko i wlać zawartość do herbaty. Oba płyny ostudzić i mocno schłodzić.
  • 3
    Do herbaty wlać syrop malinowy rum i wino, całość dobrze wymieszać. Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą a potem dwukrotnie sparzyć. Pokroić w plasterki. Jabłko umyć i też pokroić w plasterki usuwając gniazda nasienne. Jabłka nie obieramy ze skórki.
  • 4
    Do dużego naczynia/wazy wrzucić owoce i zalać je naparem herbacianym i ponownie schłodzić. Można dorzucić kostki lodu.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Napoje i koktajle Wigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis