Przepis pochodzi od mojej teściowej, która co roku serwuje nam taki herbaciany poncz w święta. Jest to na pewno niezawodny sposób na relaks po obfitej kolacji!
Średnia ocen: 0(0)
30min
Czas przygotowania
3-4 litry
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
3 łyżeczki sypanej herbaty
2 szklanki wody
2 goździki
1 laska cynamonu
3 łyżeczki syropu malinowego
4 łyżki rumu
0,5 pomarańczy
0,5 jabłka
1 cytryna
1,5 szklanki wytrawnego wina czerwonego
kilka łyżek cukru trzcinowego lub miodu
Sposób przygotowania
1
Herbatę zalać 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i pozostawić na 5 minut. Następnie przecedzić fusy, a napar zostawić.
2
Resztą wody zalać cukier w rondlu, dodać goździki i połamany na kawałki cynamon. Gotować ok. 7 minut. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko i wlać zawartość do herbaty. Oba płyny ostudzić i mocno schłodzić.
3
Do herbaty wlać syrop malinowy rum i wino, całość dobrze wymieszać. Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą a potem dwukrotnie sparzyć. Pokroić w plasterki. Jabłko umyć i też pokroić w plasterki usuwając gniazda nasienne. Jabłka nie obieramy ze skórki.
4
Do dużego naczynia/wazy wrzucić owoce i zalać je naparem herbacianym i ponownie schłodzić. Można dorzucić kostki lodu.
Dodaj komentarz