Gracka patelnia to nic innego jak podpieczone ziemniaki w towarzystwie oliwek i fety. Możemy urozmaicić te danie dodając do niego cebulkę, paprykę, szpinak lub cukinię. Wszystko zależy od tego na co akurat mamy ochotę.
Średnia ocen: 0(0)
45min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 kg ziemniaków (najlepiej małych)
1 czerwona lub zwykła cebula
1 czerwona papryka
100 g zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
odrobina oleju
100 g sera feta
natka pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej i osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki schładzamy przelewając je zimną wodą. Następnie obieramy i przekrawamy je na ćwiartki. Jeśli masz duże ziemniaki to przekrój ćwiartki jeszcze na pół.
2
Cebulę i czosnek siekamy, szpinak odsączamy z nadmiaru wody.
3
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i mocno ją rozgrzewamy, dodajemy ziemniaki i smażymy z każdej strony, tak aby były podpieczone, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy cebulkę i czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę i podsmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając, aby nam się nic nie przypaliło.
4
W tym czasie oliwki kroimy w plasterki i drobno kruszymy fetę. Dodajemy wszystko do ziemniaków i chwilę jeszcze podgrzewamy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz