Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Domowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Najprostszy przepis na ciasto pierogowe i przepyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera. Niezapomniany smak!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

10

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

337 kcal/porcję

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • Farsz:
  • 40 dag chudego białego sera
  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 3 cebule
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
  • 2
    Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć. Jeszcze gorącą kaszę wymieszać białym serem, posiekanym koperkiem, cebulą i przyprawami. Spróbować farszu i jeśli trzeba to jeszcze doprawić do smaku.
  • 3
    Z przesianej mąki i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, dolewając po trochu ciepłej wody.
  • 4
    Dodać olej i wyrabiać do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • 5
    Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykroić za pomocą szklanki krążki. Nakładać na środek farsz i zlepiać brzegi, formując pierogi.
  • 6
    W większym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i wrzucać partiami na wrzątek po pare pierogów. Gotować 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CebulaKaszaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis