Domowe lody jeżynowe Domowe lody jeżynowe

Domowe lody jeżynowe

Domowe lody z jeżyn to absolutnie jeden z najlepszych deserów w letnie dni! Wykonanie jest banalnie proste, a smak pozostanie z Tobą na długo.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

25min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • ½ l świeżych jeżyn
  • 150 ml cukru
  • sok z jednej limonki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 36%

Sposób przygotowania

  • 1
    Jeżyny wrzuć do garnka, zagotuj je z 3 łyżkami cukru i sokiem wyciśniętym z limonki.
  • 2
    Gotuj przez 15 minut. Możesz jeżyny rozdrobnić widelcem lub lekko zblendować. Następnie odstawiamy jeżyny do ostudzenia.
  • 3
    Jajka ubij z resztą cukru. Dodaj mleko i zagotuj cały czas mieszając.
  • 4
    Gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmij ją z ognia i odstaw do ostudzenia.
  • 5
    Do ostudzonej masy dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie dodaj sos jeżynowy i wymieszaj.
  • 6
    Tak przygotowaną masę lodową przełóż do pojemników na lody i włóż do zamrażalki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

1 komentarz

Emma 8 listopada 2019 (18:59)

Na lato przepis przyda się idealnie

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Lody Dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis