Devolay

Devolay

Dania mięsne Kuchnia: Francuska Autor:

Kotlet devolay, znany również jako „dewolaj” lub „dewolay,” to danie, które ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Nazwa „de volaille” pochodzi od francuskiego słowa „volaille,” które oznacza drób. To danie jest popularne nie tylko we Francji, ale także w wielu innych krajach, w tym w Polsce. To, co wyróżnia kotlet de volaille, to jego niesamowity smak i delikatność. Po upieczeniu lub usmażeniu, gdy przekroisz go na pół, z wnętrza wydobywa się aromatyczne masło ziołowe. Kotlet devolay jest również doskonałym przykładem dania, które można dostosować do własnych upodobań i eksperymentować z różnymi nadzieniami i dodatkami, tworząc wspaniałe wariacje smakowe.

4 kotlety
Zaawansowany
Kalorie: 460 kcal w 1 kotlecie

Niezbędne akcesoria

  • Folia spożywcza
  • Tłuczek do mięsa
  • Ręcznik papierowy
  • Frytkownica lub garnek do smażenia
  • Wykałaczki

Wskazówki

Natkę pietruszki można zamienić na świeży koperek. Masło ziołowe można przygotować dzień wcześniej. Trzymaj je zawinięte w lodówce. Przygotowując klasycznego kotleta Devolay istnieje możliwość wzbogacenia smaku, dodając do niego dodatkowe składniki. Możesz umieścić wewnątrz kotletów plaster sera np. mozzarella lub cheddar. Możesz także dodać do środka podsmażone wcześniej pieczarki. Innym smacznym dodatkiem może być słupek świeżej papryk. Wszystko zależy od własnych upodobań.

Składniki

Kotlety

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka

Składniki

Masło ziołowe

  • 80 g masła 82% tłuszczu
  • 3 ząbki czosnku
  • Garść natki pietruszki
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • ½ płaskiej łyżeczki soli

Składniki

Panierka

  • 2 większe jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej

Składniki

Do smażenia

  • 500 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Masło ziołowe

W małej misce umieść 80 gramów masła (82% tłuszczu). Obierz i wyciśnij przez praskę lub drobno posiekaj 3 ząbki czosnku. Dodaj garść drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i 1/2 płaskiej łyżeczki soli.
Ugnieć i wymieszaj całość, najlepiej przy pomocy widelca. Uformuj kształt wydłużonego jajka.
Zawiń masło ziołowe w kawałek przezroczystej folii i schłodź w lodówce, najlepiej przez jedną godzinę.

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:

Rozbij cztery niezbyt duże filety z piersi kurczaka, rób to delikatnie – umieść pojedynczy filet na desce, połóż na nim folię spożywczą i ubij delikatnie tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać mięso o jednolitej grubości (około 8 mm).
Rozpakuj schłodzone masło ziołowe z folii i podziel je nożem na cztery podłużne kawałki. Na każdym filecie umieść kawałek masła ziołowego.
Zwijaj filety bardzo mocno i dokładnie, formując roladki. Jeśli czujesz, że filety słabo się zawinęły i boisz się o to, że w trakcie smażenia otworzą się, to użyj wykałaczek.

Sposób przygotowania

Panierka

Przygotuj trzy talerze: w jednym rozbij 2 jajka, w drugim umieść 3 łyżki mąki pszennej, a w trzecim około 80 gramów bułki tartej.
Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, zanurz w jajku, następnie obtocz w bułce tartej. Powtórz cały proces w następującej kolejności: jajko-bułka-jajko-bułka (pomijając mąkę) dla każdego kotleta.

Sposób przygotowania

Smażenie

Kotlety devolay powinno się smażyć na głębokim tłuszczu (np. we frytkownicy lub w głębokim garnku). Wlej około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia do głębokiego garnka lub frytkownicy. Rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Olej powinien być mocno rozgrzany.
Umieść kotleta za pomocą szczypiec w gorącym oleju i smaż przez około 10-12 min. Staraj się kontrolować temperaturę tłuszczu, ponieważ kotlety powinny być rumiane, ale nie za szybko, aby mięso w środku mogło się dosmażyć. Jeśli kotlet lekko wystaje to w połowie smażalnia przekręć go na drugą stronę. Kotlety devolay smaż pojedynczo.
Wyciągnij kotlety i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj kotlety od razu po usmażeniu, aby masło w środku było gorące i płynne. Kotlety mogą być podane z różnymi dodatkami, takimi jak sałatki, ziemniaki czy frytki. Smacznego
Średnia 5,00 / 5 (24 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

1 komentarz

Andrzej 12 października 2023 (21:46)

Chyba se zrobie

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis