Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Sprawdzony i chyba najszybszy przepis na mocno czekoladowe ciasteczka z kawałkami orzechów!

Ocena:

(0)
Czekoladowe ciasteczka z orzechami Czekoladowe ciasteczka z orzechami
Czas przygotowania

20min

Porcji z przepisu

12

Poziom trudności

Łatwy


Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 i 1/2 czubate łyżeczki kakao
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 90 g posiekanej na kawałki czekolady gorzkiej
  • garść posiekanych orzechów (laskowych lub nerkowca, mogą być też włoskie)

Sposób przygotowania:

  • 1

    Miękkie masło za pomocą miskera ucieramy z cukrem na puszystą masę.

  • 2

    Następnie dodajemy jajko i nadal miksujemy.

  • 3

    Kolejne składniki, które należy dodać to:kakao, sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia.

  • 4

    Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C i wykładamy papierem do pieczenia blaszkę.

  • 5

    Siekamy czekoladę i orzechy. Dodajemy je do masy ciasteczkowej i mieszamy.

  • 6

    Formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce. Pieczemy ciasteczka przez około 10-15 min.


Skomentuj


Kuchnia: Dla dzieci

Kategoria: · Desery

Autor: ewa · 9 kwietnia 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis