Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Ciasta i torty Kuchnia: Dla dzieci Autor:

Łatwe i niezwykle smakowite ciasteczka czekoladowe. Oto najprostszy i najlepszy przepis na pełne czekolady ciasteczka, przygotowane z dodatkiem orzechów. Każdy jest w stanie upiec te czekoladowe pyszności.

czekoladowe ciasteczka z orzechami
30 ciasteczek
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Rondelek
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 40 g kakao (około 4 łyżek)
  • 200 g masła
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 50 g orzeszków ziemnych prażonych, solonych

Sposób przygotowania

Masło wraz z połamaną czekoladą umieść w rondelku i rozpuść je delikatnie na niskiej mocy palnika. Unikaj doprowadzenia masy czekoladowej do wrzenia, ponieważ im niższa temperatura, tym łatwiej będzie później schłodzić masę.
W większej misce połącz ze sobą: 240 gramów mąki pszennej tortowej, 40 gramów kakao i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszaj dokładnie te składniki.
Następnie dodaj 120 gramów cukru pudru, 2 jajka i 50 g bardzo drobno posiekanych orzeszków ziemnych prażonych, solonych. Dla uzyskania lepszego efektu, zalecam użyć malaksera do dokładnego rozdrobnienia orzechów. Większe fragmenty orzechów mogą sprawić, że ciastka będą bardziej podatne na pękanie i utrudnią proces ich formowania.
Na zakończenie, delikatnie wlej przestudzony (ewentualnie lekko ciepły) krem czekoladowy. Konsystencja kremu powinna być jednolita, gładka i lśniąca.
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Z ciasta twórz niewielkie kulki o rozmiarze podobnym do małego orzecha włoskiego, a następnie układaj je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę z ciasteczkami umieść na środkowej półce w rozgrzanym piekarniku. Piecz ciasteczka czekoladowe przez około 15 – 16 min, a po upieczeniu możesz je od razu wyjąć z piekarnika. Przy tej ilości ciasteczek należy piec je na 2 tury.
Ciastka podczas pieczenia powinny tylko się lekko rozejść na boki i ładnie wyrosnąć.
Tuż po wyjęciu z piekarnika ciasteczka nadal są miękkie i delikatnie kruche. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (17 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis