Ciasto z żurawiną

Idealnie wilgotne ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie więc świetnie się sprawdzi jako świąteczny wypiek.
Z tego przepisu zamiast ciasta można również upiec babeczki i oblać je pysznym pomarańczowym lukrem.

Ocena:

(0)
Ciasto z żurawiną Ciasto z żurawiną
Czas przygotowania

1h 10min

Porcji z przepisu

1 kesówka

Poziom trudności

Średni


Ciasto z żurawiną

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki cukru
  • 240 ml maślanki
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej), posiekanej na mniejsze kawałki
  • 65 g niesolonych pistacji, z grubsza posiekanych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  • 1

    Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników, nie za długo. Dodaj żurawinę i pistacje, delikatnie wymieszaj.

  • 2

    Keksówkę o wymiarach 10×20 wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej do niej ciasto, wyrównaj i piecz w rozgrzanym do 170 stopni pierniku przez około 60 minut lub do „suchej wykałaczki”.

  • 3

    Po ostudzeniu możemy oblać ciasto lukrem i obsypać dodatkowo startą skórką z pomarańczy, bądź po prostu oprószyć cukrem pudrem.


Skomentuj


Kuchnia: Polska

Kategoria: · Desery

Autor: Justyna · 29 listopada 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis