Idealnie wilgotne ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie więc świetnie się sprawdzi jako świąteczny wypiek.
Z tego przepisu zamiast ciasta można również upiec babeczki i oblać je pysznym pomarańczowym lukrem.
Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników, nie za długo. Dodaj żurawinę i pistacje, delikatnie wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 10×20 wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wlej do niej ciasto, wyrównaj i piecz w rozgrzanym do 170 stopni pierniku przez około 60 minut lub do „suchej wykałaczki”.
Po ostudzeniu możemy oblać ciasto lukrem i obsypać dodatkowo startą skórką z pomarańczy, bądź po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Skomentuj