Buraczane kotleciki z kozim serem Buraczane kotleciki z kozim serem

Buraczane kotleciki z kozim serem

Genialny przepis na bezglutenowe kotlety z buraka i aromatyczną mięta. Chrupkości im nada podprażony słonecznik.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 4 buraki (około 400 gram)
  • 120 gram sera koziego pleśniowego
  • 130 g płatków owsianych górskich (bezglutenowych)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Buraki obierz o zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do miski.
  • 2
    Na suchej patelni podpraż słonecznik.
  • 3
    Ser kozi i cebulę pokrój w drobną kostkę. Mięte posiekaj. Wszystko przełóż do miski z tartymi burakami i prażonymi nasionami słonecznika.
  • 4
    Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Część uzyskanej mąki przesyp do osobnego talerza na panierkę.
  • 5
    Do tak przygotowanych składników wbij jajka, dodaj otrzymaną z płatków mąkę, oliwę z oliwek, dopraw pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wymieszaj ręką.
  • 6
    Wilgotnymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je w pozostałej mące z płatków owsianych, a następnie ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • 7
    Kotlety piecz przez ok. 40 minut w 200 stopni C.

2 komentarze

Michał 30 września 2019 (11:56)

to będzie dziś pomysł na obiad dla mojej rodziny, buraki przemycone w kotlecie to fortel jakich mało dla moich dzieci 🙂

Justyna 1 października 2019 (12:57)

Pyszne!!! Dziś robiłam na obiad, dzieci wzięły dokładkę 🙂

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla kobiet w ciążyHashimotoKolacjaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis