Szarlotka z bezą

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Pyszna, krucha i delikatna szarlotka z jabłkami pachnącymi cynamonem to klasyk wśród ciast. Idealnie sprawdza się również jako ciasto na święta, urodziny czy inne okazje.

szarlotka z bezą
24 kawałki
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Folia spożywcza
  • Blaszka o wymiarach około 35×24 cm
  • Papier do pieczenia
  • Mikser
  • Tarka o grubych oczkach
  • Piekarnik

Składniki

Kruche ciasto

  • 5 żółtek
  • 280 g masła
  • 420 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)

Składniki

Nadzienie z jabłek

  • 1,2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Kruche ciasto

Zimne masło pokrój na małe kawałki.
W dużej misce dodaj resztę składników na ciasto kruche i zagnieć na jednolite ciasto. Najlepiej to zrobić ręcznie.
Uformuj z ciasta kulę, lekko ją spłaszcz, owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 min.

Sposób przygotowania

Przygotowanie formy i podpieczenie ciasta

1/3 schłodzonego ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta wyklej równomiernie na dnie formy prostokątnej o wymiarach około 35×24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto podpiecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 min., aż lekko się zarumieni, w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Podpieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

Sposób przygotowania

Przygotowanie jabłek

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Odciśnij nadmiar soku z jabłek i wymieszaj jabłka z cynamonem. Sok można wypić.

Sposób przygotowania

Przygotowanie bezy

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Następnie dodaj sok z cytryny i na koniec budyń w proszku, miksując chwilę, aby wszystko się połączyło.

Sposób przygotowania

Składanie ciasta

Na podpieczonym cieście wyłóż równomiernie przygotowane jabłka.
Na jabłka nałóż pianę z białek.
Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach odłożone ciasto z zamrażalki.

Sposób przygotowania

Pieczenie

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 min. w temperaturze 175°C z termoobiegiem (lub 180°C przy ustawieniach góra-dół), aż ciasto pięknie się zarumieni. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

11 komentarzy

Bulka_z_maslem 7 września 2018 (11:59)

mmm pychota

ula.g 5 kwietnia 2019 (21:15)

Jestem oczarowana tym ciastem! Od zawsze przepadałam za szarlotką, ale nigdy mi nie wychodziła… i w końcu się udało 🙂

Marika 15 kwietnia 2020 (10:32)

Zrobiłam i bardzo mi smakowało! Zmieniłam tylko sposób pieczenia – piekłam cały czas w 180 stopni C przez 45 min.

Kamelia 8 grudnia 2023 (13:30)

Szczerze to lepszego ciasta z jabłkami nie jadłam. Dziękuję za ten przepis – wyśmienite ciasto.

📯 + 1.897292 BTC.GET – https://yandex.com/poll/enter/BXidu5Ewa8hnAFoFznqSi9?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 📯 13 czerwca 2025 (12:43)

t5lccz

📇 + 1.398642 BTC.GET – https://yandex.com/poll/enter/KwuxGyBqLDFyQ2MQpnEDTt?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 📇 17 czerwca 2025 (07:50)

3jb2bd

💾 🔐 Security Pending: 0.7 BTC transfer blocked. Confirm here → https://graph.org/ACQUIRE-DIGITAL-CURRENCY-07-23?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 💾 4 sierpnia 2025 (15:22)

vnpyd8

📘 💲 Bitcoin Deposit – 1.75 BTC added. Claim here > https://graph.org/Get-your-BTC-09-04?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 📘 21 września 2025 (23:17)

i9ol1n

🔓 ACCOUNT UPDATE: Unauthorized transaction of 0.9 BTC. Cancel? => https://graph.org/Get-your-BTC-09-11?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 🔓 3 października 2025 (07:35)

2ichzg

☎ 🔔 Notification: 1.6 BTC available for transfer. Proceed >> https://graph.org/Get-your-BTC-09-04?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& ☎ 10 października 2025 (05:29)

lmiafj

📇 Account Notice: 1.05 Bitcoin transfer requested. Confirm? => https://graph.org/Binance-10-06-3?hs=483e3b10eeb2bf4e5e89c70f75a086b9& 📇 28 października 2025 (10:08)

t2zk22

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis

PrzepisNa.pl
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.