Ryż z sosem słodko-kwaśnym Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Pyszny obiad w stylu orientalnym czyli ryż z sosem słodko-kwaśnym, który bardzo prosto go zrobić!

Średnia ocen: 4.67 (3)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka tartego imbiru
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Paprykę kroimy w nieduże kawałki. Cebulę siekamy w piórka, a marchewkę w małe paseczki.
  • 2
    Olej rozgrzewamy na patelni i szklimy na nim cebulę. Po chwili dodajemy marchewkę i paprykę. Mieszamy i przesmażamy.
  • 3
    Następnie wlewamy przecier pomidorowy i około 0,5 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 10 min.
  • 4
    Ananasa kroimy na kawałki, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z miodem, startym imbirem i sokiem z 1/2 cytryny. Mieszamy.
  • 5
    Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zaprawić go odrobiną mąki ziemniaczanej w następujący sposób: wymieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody i dodatkiem łyżki sosu, energicznie wymieszaj, aby nie było grudek i dodaj do całością, cały czas mieszając i podgrzewając do momentu aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
  • 6
    Podajemy sos z ugotowanym ryżem i np. piersią kurczaka.

3 komentarze

Irek 8 września 2020 (16:54)

Polecam

Antek 3 października 2021 (21:12)

Smaczniejszego sosu słodko kwaśnego nigdy wcześniej nie jadłem

Adam 23 stycznia 2022 (20:00)

Bardzo dobry ale ryż nie ten

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ObiadRyż

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis