Domowe lody z whisky Domowe lody z whisky

Domowe lody z whisky

Genialne lody z dodatkiem whisky, czyli deser dla dorosłych! Świetnie orzeźwiają zwłaszcza latem!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 70 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 70 ml whisky

Sposób przygotowania

  • 1
    Mleko przelać do rondelka, dodać połowę cukru. Podgrzewać stale mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnąć rondelek z ognia i odstawić na bok.
  • 2
    W misce ubijamy żótka z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • 3
    Ubite żótka bardzo powoli dodajemy do gorącego jeszcze mleka i cały czas mieszamy trzepaczką, aby przypadkiem nam się żótka nie ścięły. Następnie ponownie wstawiamy rondelek na ogień i gotujemy przez kilka chwil, aż masa zacznie lekko gęstnieć.
  • 4
    Następnie odstawiamy rodelek do przestudzenia. Dolewamy whisky i śmietankę, mieszamy.
  • 5
    Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalki na około 2h.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Desery Lody Impreza

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis