Domowy makaron Domowy makaron

Domowy makaron

Jeśli mamy czas to warto zadać sobie trud i przygotować makaron samemu. Zapewniam, że jeśli spróbujecie okaże się, że nie jest to takie trudne!

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h 20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4-6

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 400 g mąki pszennej typu 500
  • 1 duża szczypta soli
  • 4 jajka
  • gdy zachodzi taka potrzeba - odrobina letniej wody (około 1 łyżki)

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj jajka.
  • 2
    Zagniataj mąkę z jajkami do uzyskania tak zwanego satynowego ciasta. Jeżeli jest Ci wygodniej, możesz to robić na czystym blacie, a nie w misce - zależy to od Ciebie. Pisząc zagniatanie, mam na myśli odpychanie i przyciąganie ciasta do siebie naciskając nasadą dłoni do blatu lub miski.
  • 3
    Gdy ciasto będzie już wyrobione uformuj z niego kulę i przykryj na około 60 min kuchenną ściereczką.
  • 4
    Podziel ciasto na mniejsze kawałki i kolejno rozwałkuj je na placki, podsypując mąką.
  • 5
    Rozwałkowane placki pozostawić do przeschnięcia na 10 minut.
  • 6
    Następnie kroimy placki w takie paski jakiej grubości chcemy mieć makaron.
  • 7
    Wstaw duży garnek z osoloną wodą i odrobiną masła, gdy woda zacznie wrzeć wrzucić makaron i gotuj około 4-10 minut (w zależności od grubości makaronu). Po ugotowaniu makaron należy odcedzić.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa MakaronObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis