Kremowa zapiekanka ziemniaczana – do obiadu Kremowa zapiekanka ziemniaczana – do obiadu

Kremowa zapiekanka ziemniaczana – do obiadu

Idealnie pasuje do mięsa mielonego lub wszelkich pieczeni. Bardzo kremowa, syta i bez wątpienia pyszna! Zdecydowanie jest to jedna z moich ulubionych propozycji podania ziemniaków.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  • 1
    Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry (grubość około 1 cm) nie mogą być zbyt cienkie, ani zbyt grube.
  • 2
    Do garnka wlewamy mleko, śmietankę i sól. Dodajemy również przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, całą cebulę (obraną oczywiście) oraz ziemniaki.
  • 3
    Gotujemy do momentu, aż ziemniaki lekko zmiękną. Nie mogą się rozgotować. Ważne abyśmy co chwilę podczas gotowania mieszali zawartość garnka ponieważ mleko lubi się przypalać.
  • 4
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połową masła wysmaruj naczynie żaroodporne i przelej delikatnie do niego ziemniaki wraz z mlecznym płynnem w którym się gotowały. Cebulę możesz już wyrzucić.
  • 5
    Na samym wierzchu połóż resztę pokrojonego masła i zapiekaj w piekarniku przez 15 min.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis