Przepyszne, domowe lody śmietankowe skąpane w delikatnej białej czekoladzie. Ich przygotowanie nie jest trudne. Największym wyzwanie jest uzbrojenie się w cierpliwość, gdyż lody będą potrzebowały czasu na to, aby dobrze się zmrozić!
Średnia ocen: 0(0)
4h
Czas przygotowania
6
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 tabliczka białej czekolady
2 żółtka
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
1
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
2
Powoli dodać do niej żółtka i delikatnie, nieustannie mieszać. Następnie wlać odrobinę zimnego mleka -wymieszać.
3
Po chwili dolać resztę mleka i dokładnie wszystko wymieszać.
4
W misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem (dodajemy go pod koniec ubijania).
5
Do ubitej śmietany przelać czekoladową masę i dokładnie wymieszać.
6
Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku i wstawić na minimum 4h do zamrażalnika (najlepiej na całą noc).
Photo by Aliona Gumeniuk on Unsplash
Dodaj komentarz