Pomysł na szybki obiad w stylu włoskim. Makaron z pesto z pomidorów i parmezanem w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki – szybko, prosto, łatwo i smacznie.
Średnia ocen: 0(0)
25min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Pesto:
7 pomidorów suszonych
2 łyżki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
kilkanaście listków świeżej bazylii
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
Makaron:
Makaron typu spaghetti
sól
liście natki pietruszki
Sposób przygotowania
1
Orzeszki przysmaż na patelni do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Uważaj aby się nie przypaliły.
2
Parmezan zetrzyj na tarce.
3
Pomidory posiekaj. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
4
Parmezan, czosnek, orzechy, oliwę, pomidory, szczyptę soli wrzuć do bledera i zblenduj do momentu, aż powstanie odpowiednia konsystencja.
5
Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
6
Ugotowany makaron przeżuć na rozgrzaną patelnię i wymieszaj z pesto. Dodaj liście pietruszki - wymieszaj i gotowe.
Dodaj komentarz