Szybki obiad, czyli makaron z pysznym pesto. Jest to idealny przepis dla zabieganych, pracujących i chcących zjeść coś pysznego i domowego! Aromat bazylii i smak orzechów oczarują Was w tym daniu.
Średnia ocen: 5(1)
25min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
300 g makaronu typu sphagetti
3 garście świeżej bazylii (1 doniczka)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
30 g orzeszków piniowych
20 g tartego parmezanu lub sera Grana Padano
kilka pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
Sposób przygotowania
1
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzeszki piniowe i podpraż je przez kilka minut, aż się lekko zarumienią.
3
Orzeszki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich oliwę z oliwek, bazylię, parmezan lub ser grana padano, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu.
4
Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki sos i dopraw do smaku. Jeśli konsystencja sosu jest za gęsta – dodaj więcej oliwy, jeżeli za rzadka – dodaj bazylię lub parmezan.
5
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem i podawaj z pomidorkami koktajlowymi. Na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę parmezanu lub grana padano. Smacznego!
1 komentarz
Kaja8 kwietnia 2019 (15:22)
Pierwszy raz robiłam sama pesto, wyszło idealne, bardzo smaczne i aromatyczne. Jestem zaskoczona prostotą i szybkością z jaką wykonałam tak smaczne dnie. Zamiast parmezanu użyłam sera grana padano (bo dużo tańszy) i wyszło boskie.
1 komentarz
Pierwszy raz robiłam sama pesto, wyszło idealne, bardzo smaczne i aromatyczne. Jestem zaskoczona prostotą i szybkością z jaką wykonałam tak smaczne dnie. Zamiast parmezanu użyłam sera grana padano (bo dużo tańszy)
i wyszło boskie.