Tiramisu

Ciasta i torty Kuchnia: Włoska Autor:

Tiramisu to pyszny deser, który podaje się mocno schłodzony, zazwyczaj jako towarzysz kawy espresso. We Włoszech jest idealnym wyborem na drugie śniadanie w gorące dni. Istnieje wiele przepisów na Tiramisu, a ten z pewnością wyróżnia się jako jeden z najlepszych i najprostszych.

tiramisu
12 porcji
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Forma o wymiarach 24 cm x 24 cm
  • Miska
  • Mikser

Wskazówki

Wszystkie składniki na Tiramisu powinny być schłodzone. Tiramisu przygotujemy w 30 minut, ale dodaj jeszcze około 5 godzin na schłodzenie ciasta.

Składniki

  • 750 g mascarpone, schłodzonego
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
  • 1½ szklanka zaparzonej mocnej czarnej kawy
  • 50 ml amaretto (opcjonalnie likier migdałowy)
  • Kakao 16% do oprószenia

Sposób przygotowania

Zaparz kawę i odstaw do przestudzenia. Dodaj do niej alkohol. Przelej do głębokiego talerza, w którym wygodnie będzie Ci zamaczać biszkopty.
Jajka umieść na sitku w zlewie i „przelej” krótko wrzątkiem z czajnika, a następnie oddziel żółtka od białek.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z cukrem w większej misce i zmiksuj na jednolitą i jasną masę.
Następnie dodawaj stopniowo mascarpone cały czas miksując, aż do połączenia się składników.
W drugiej misce ubij na sztywno pianę z białek.
Gdy białka będą ubite na sztywno delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj je z masą serową.
Na dnie formy o wymiarach 24 cm x 24 cm ułóż obok siebie jedną warstwę biszkoptów, nasączonych kawą. Nie przejmuj się szczelinami między biszkoptami – wypełni je później krem.
Kiedy spód blaszki jest już wyłożony biszkoptami, rozprowadź na nim połowę kremu.
Na warstwę kremu ponownie wyłóż nasączone biszkopty. Następnie wyłóż drugą połowę kremu. Na koniec wyrównaj masę i wstaw do lodówki na minimum 5 godz, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki Tiramisu oprósz kakao. Podawaj zawsze schłodzone i najlepiej do kawy. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

2 komentarze

maja90 5 kwietnia 2019 (21:53)

Sernik typu tiramisu robiłam pierwszy raz na urodziny! I wszyscy byli zachwyceni 🙂

Karla 8 grudnia 2023 (13:32)

Muszę przyznać, że bardzo dobre proporcje na tiramisu. W końcu jest nie za mało kremu. Deser wyszedł bardzo lekki, dałam mniej cukru pudru. Poza tym nic nie zmieniałam.

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis