Makaron z cukinii Makaron z cukinii

Makaron z cukinii

Bardzo prosty sposób na domowy makaron z cukinii. Jest to idealna propozycja dla osób, które są na diecie bezglutenowej lub zwracają uwagę na kaloryczność posiłków

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • pomidory z puszki (krojone)
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm papryczki chili lub szczypta chili w proszku
  • 2 łyżeczki oregano
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Dokładnie myjemy cukinie, przekrawamy ją na pół wzdłuż, wydłubujemy nasiona i za pomocą obieraczki do julienne lub zwykłej obieraczki do warzyw robimy makaron. Odkładamy na bok.
  • 2
    Kroimy warzywa. Cebulę, bazylię i chili siekamy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fetę kroimy w kostkę.
  • 3
    Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy czosnek i chilli. Następnie dodajemy makaron z cukinii, podsmażamy około 3 min. Na koniec dodajemy pomidory z puszki (razem z całą zalewą), przyprawiamy bazylią, oregano, solą i pieprzem. Po 2 minutach danie jest gotowe. Wystarczy teraz rozkruszyć po całości ser feta

1 komentarz

Alicja 16 marca 2019 (20:44)

Palce lizać. Wyszedł za pierwszym razem idealny!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CukiniaHashimotoKolacjaMakaronObiad z cukinią

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis