Ciasto z żurawiną

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Idealnie wilgotne ciasto, które przygotowuje się błyskawicznie więc świetnie się sprawdzi jako świąteczny wypiek. Z tego przepisu zamiast ciasta można również upiec babeczki i oblać je pysznym pomarańczowym lukrem.

ciasto z żurawiną
12 kawałków
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Mikser
  • Tortownica o średnicy 25 cm
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki

Ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 165 g masła
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g żurawiny

Składniki

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania

Ciasto

W misie miksera umieść masło, 160 g cukru i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ucieraj do powstania jasnej i puszystej masy.
Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając cały czas do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy).
Dodaj 270 g przesianej mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 150 g jogurt. Wymieszaj wszystko szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Teraz dodaj żurawinę i krótko jeszcze raz wymieszaj ciasto.
Przygotuj tortownicę o średnicy około 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej ciasto.
Rozgrzej piekarnik do temp. 170 stopni C , opcja grzania: góra/dół. Ciasto piecz przez około 50 min lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyjmij i wystudź w formie.

Sposób przygotowania

Lukier

Wszystkie składniki na lukier umieść w miseczce i rozcieraj je grzbietem łyżki do otrzymania gęstego lukru (gęstość lukru możesz regulować dodatkiem cukru pudru lub wody).
Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem. Smacznego!
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis