Tradycyny polski żurek. Zupa najczęściej gości na naszych stołach w okresie Świąt Wielkanocnych, jest przygotowywana na zakwasie i podawana z jajkiem na twardo.
Średnia ocen: 5(5)
50min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
50 g kwaśnej śmietany 18%
60-70 g cebuli, przekrojonej na pół
20 g oliwy z oliwek
100-150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
100 g białek kiełbasy pokrojonej w plastry
700 g wody
200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonywanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
2 liście laurowe, suszone
2-3 ziarenka ziela angielskiego
300 g zakwasu na żurek, gotowego lub wykonanego samodzielnie
½ łyżeczka soli
1⁄4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2-3 grzyby, suszone, wcześniej namoczone
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka chrzanu tartego
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia miksującego ustawić kubek, odmierzyć do niego śmietanę, odstawić.
2
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3
Dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr.1
4
Dodać boczek i białą kiełbasę, dusić 3 min/120°C/obr.1.
5
Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 10 min/100°C/obr.1.
6
Dodać zakwas, sól, pieprz i grzyby, gotować 12 min/100°C/obr.1.
7
Dodać majeranek, chrzan i śmietanę, gotować 3 min/100°C/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
*Wskazówka: do zupy można dodać ugotowane na twardo jajka.
5 komentarzy
Paweł12 kwietnia 2019 (07:18)
smaczny
Mela24 kwietnia 2019 (07:28)
kocham zurek
Gonia1 października 2019 (18:26)
Dobry przepis
Ela10 listopada 2019 (20:05)
Dużo składników na ten żurek ale było warto bo smakuje jak od babci
5 komentarzy
smaczny
kocham zurek
Dobry przepis
Dużo składników na ten żurek ale było warto bo smakuje jak od babci
Pyszny żurek