Żurek Thermomix Żurek Thermomix

Żurek Thermomix

Tradycyny polski żurek. Zupa najczęściej gości na naszych stołach w okresie Świąt Wielkanocnych, jest przygotowywana na zakwasie i podawana z jajkiem na twardo.

Średnia ocen: 5 (5)
Czas przygotowania

50min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 50 g kwaśnej śmietany 18%
  • 60-70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100-150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 100 g białek kiełbasy pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonywanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek, gotowego lub wykonanego samodzielnie
  • ½ łyżeczka soli
  • 1⁄4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 grzyby, suszone, wcześniej namoczone
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego

Sposób przygotowania

  • 1
    Na pokrywie naczynia miksującego ustawić kubek, odmierzyć do niego śmietanę, odstawić.
  • 2
    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • 3
    Dodać oliwę, dusić 2 min/120°C/obr.1
  • 4
    Dodać boczek i białą kiełbasę, dusić 3 min/120°C/obr.1.
  • 5
    Dodać wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 10 min/100°C/obr.1.
  • 6
    Dodać zakwas, sól, pieprz i grzyby, gotować 12 min/100°C/obr.1.
  • 7
    Dodać majeranek, chrzan i śmietanę, gotować 3 min/100°C/obr.1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. *Wskazówka: do zupy można dodać ugotowane na twardo jajka.

5 komentarzy

Paweł 12 kwietnia 2019 (07:18)

smaczny

Mela 24 kwietnia 2019 (07:28)

kocham zurek 🙂

Gonia 1 października 2019 (18:26)

Dobry przepis

Ela 10 listopada 2019 (20:05)

Dużo składników na ten żurek ale było warto bo smakuje jak od babci 🙂

Daro 21 listopada 2019 (08:10)

Pyszny żurek

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Zupy ObiadThermomixWielkanoc

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis