Przepis na tradycyjny domowy żurek na zakwasie, który króluje na naszym stole zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Jest to znakomita zupa gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem jajka na twardo oraz dużą ilością aromatycznego majeranku!
Średnia ocen: 5(2)
1h 10min
Czas przygotowania
4
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
1,5 litra bulionu warzywnego
400 g wędzonych kości wieprzowych
500 g surowej kiełbasy
500 ml żuru (sprawdź skład, aby był naturalny)
2 łyżki suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
śmietanka 30%
6 ugotowanych na twardo jajek
Sposób przygotowania
1
Bulion zagotuj z dodatkiem wędzonych kości, gotuj przez około 20 min na niewielkim ogniu.
2
Po 20 min dodajemy białą kiełbasę i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu.
3
Następnie dodajemy żur i przez 10 min gotujemy. W międzyczasie dosyp majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę.
4
Ściągnij zupę z ognia, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem. Wyjmij kiełbasę i pokrój ją w plastry, następnie włóż ponownie do zupy. Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami na twardo.
2 komentarze
Adam8 listopada 2019 (19:01)
Przepis na święta jak znalazł
Henryk9 listopada 2019 (19:22)
Sprawdziłem dzisiaj ten przepis i już wiem, że nie muszę szukać innego bo żurek wg przepisu Pani Justyny smakuje wybornie. Dziękuję i polecam innym.
2 komentarze
Przepis na święta jak znalazł
Sprawdziłem dzisiaj ten przepis i już wiem, że nie muszę szukać innego bo żurek wg przepisu Pani Justyny smakuje wybornie. Dziękuję i polecam innym.