Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Najlepszy przepis na zasmażaną kapustę. Można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty.
Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to najlepszy dodatek do tradycyjnego obiadu np. ziemniaków i schabowego.

Średnia ocen: 5 (2)
Czas przygotowania

35min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

6 porcji

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty (około 600-700g)
  • 80g masła
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • około 175 ml wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Kapustę podziel na ćwiartki (4 części) i odkrój twarde i białe części (tak zwane głąby). Głąby wyrzuć. Pierwszy krok pokrój kapustę Pierwszy krok pokrój kapustę
  • 2
    Każdy kawałek kapusty pokrój nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku. Drugi krok poszatkuj kapustę Drugi krok poszatkuj kapustę
  • 3
    Zalej kapustę wodą, dodaj sól, cukier i pieprz. Trzeci krok dolej wodę Trzeci krok dolej wodę
  • 4
    Kapustę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kapusta będzie już prawie miękka - około 15 min. W zależności od tego czy kapusta jest młoda czy starsza to czas gotowania może być różny, starsza kapusta może gotować się nawet około 25 min. Jeśli czujesz, że jest zbyt mało wody, możesz jej dodać troszkę więcej. Czwarty krok gotuj pod przykryciem Czwarty krok gotuj pod przykryciem
  • 5
    Po tym czasie dodaj posiekany koperek i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj kapustę i nadal na małym ogniu ją gotuj, ale już bez przykrycia. Czwarty krok dodaj koperek Piąty krok dodaj koperek
  • 6
    W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Zwiększ ogień stale mieszając, całość powinna się zacząć lekko pienić. Szósty krok zrób zasmażkę Szósty krok zrób zasmażkę
  • 7
    Zasmażkę przelej z patelni do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Po chwili danie jest już gotowe. Siódmy krok dodaj zasmażkę do kapusty Siódmy krok dodaj zasmażkę do kapusty
  • 8
    Kapusta zasmażana jest idealnym dodatkiem do kotletów schabowych lub mielonych. Smacznego! Ósmy krok smacznego Ósmy krok smacznego

2 komentarze

Marvin 14 sierpnia 2022 (21:31)

Lubię bardzo ją podawać ze schabowym.

Mateusz Gessler 16 sierpnia 2022 (19:22)

Pyszna kapusta zasmażana.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa ObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis