Kapusta zasmażana

Najlepszy przepis na zasmażaną kapustę. Można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty.
Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to najlepszy dodatek do tradycyjnego obiadu np. ziemniaków i schabowego.

Ocena:

(2)
Kapusta zasmażana Kapusta zasmażana
Czas przygotowania

35min

Porcji z przepisu

6 porcji

Poziom trudności

Łatwy


Kapusta zasmażana

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (około 600-700g)
  • 80g masła
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • około 175 ml wody

Sposób przygotowania:

  • 1

    Kapustę podziel na ćwiartki (4 części) i odkrój twarde i białe części (tak zwane głąby). Głąby wyrzuć.
    Pierwszy krok pokrój kapustę
    Pierwszy krok pokrój kapustę

  • 2

    Każdy kawałek kapusty pokrój nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku.
    Drugi krok poszatkuj kapustę
    Drugi krok poszatkuj kapustę

  • 3

    Zalej kapustę wodą, dodaj sól, cukier i pieprz.
    Trzeci krok dolej wodę
    Trzeci krok dolej wodę

  • 4

    Kapustę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kapusta będzie już prawie miękka – około 15 min. W zależności od tego czy kapusta jest młoda czy starsza to czas gotowania może być różny, starsza kapusta może gotować się nawet około 25 min. Jeśli czujesz, że jest zbyt mało wody, możesz jej dodać troszkę więcej.
    Czwarty krok gotuj pod przykryciem
    Czwarty krok gotuj pod przykryciem

  • 5

    Po tym czasie dodaj posiekany koperek i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj kapustę i nadal na małym ogniu ją gotuj, ale już bez przykrycia.
    Czwarty krok dodaj koperek
    Piąty krok dodaj koperek

  • 6

    W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Zwiększ ogień stale mieszając, całość powinna się zacząć lekko pienić.
    Szósty krok zrób zasmażkę
    Szósty krok zrób zasmażkę

  • 7

    Zasmażkę przelej z patelni do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Po chwili danie jest już gotowe.
    Siódmy krok dodaj zasmażkę do kapusty
    Siódmy krok dodaj zasmażkę do kapusty

  • 8

    Kapusta zasmażana jest idealnym dodatkiem do kotletów schabowych lub mielonych. Smacznego!
    Ósmy krok smacznego
    Ósmy krok smacznego


2 komentarze

Marvin

14 sierpnia 2022 (21:31)

Lubię bardzo ją podawać ze schabowym.

Mateusz Gessler

16 sierpnia 2022 (19:22)

Pyszna kapusta zasmażana.

Skomentuj


Kuchnia: PolskaWegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: magie · 19 lipca 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis