Najlepszy przepis na zasmażaną kapustę. Można ją zrobić i z młodej i ze starej kapusty.
Kapusta zasmażana z masłem i koperkiem to najlepszy dodatek do tradycyjnego obiadu np. ziemniaków i schabowego.
Średnia ocen: 5(2)
35min
Czas przygotowania
6 porcji
Ilość z przepisu
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
1 główka młodej kapusty (około 600-700g)
80g masła
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka mąki pszennej
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
około 175 ml wody
Sposób przygotowania
1
Kapustę podziel na ćwiartki (4 części) i odkrój twarde i białe części (tak zwane głąby). Głąby wyrzuć.
2
Każdy kawałek kapusty pokrój nożem na cienkie paski. Poszatkowaną kapustę umieść w garnku.
3
Zalej kapustę wodą, dodaj sól, cukier i pieprz.
4
Kapustę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kapusta będzie już prawie miękka - około 15 min. W zależności od tego czy kapusta jest młoda czy starsza to czas gotowania może być różny, starsza kapusta może gotować się nawet około 25 min. Jeśli czujesz, że jest zbyt mało wody, możesz jej dodać troszkę więcej.
5
Po tym czasie dodaj posiekany koperek i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj kapustę i nadal na małym ogniu ją gotuj, ale już bez przykrycia.
6
W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i rozetrzyj ją z masłem, by nie było grudek. Zwiększ ogień stale mieszając, całość powinna się zacząć lekko pienić.
7
Zasmażkę przelej z patelni do garnka z kapustą i dokładnie wymieszaj. Po chwili danie jest już gotowe.
8
Kapusta zasmażana jest idealnym dodatkiem do kotletów schabowych lub mielonych. Smacznego!
2 komentarze
Lubię bardzo ją podawać ze schabowym.
Pyszna kapusta zasmażana.