Hash browns

Hash browns to szybkie danie na bazie ziemniaków. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie jajka sadzonego.

Ocena:

(2)
Hash browns Hash browns
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

2 porcje

Poziom trudności

Łatwy


Hash browns

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 40 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli
  • szczypta słodkiej papryki
  • Do podania:
  • sadzone jajka

Sposób przygotowania:

  • 1

    Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    Pierwszy krok zetrzyj ziemniaki
    Pierwszy krok zetrzyj ziemniaki

  • 2

    Starte ziemniaki zalej zimną wodą z kranu.
    Drugi krok zalej ziemniaki wodą
    Drugi krok zalej ziemniaki wodą

  • 3

    Mętną wodę odlej i wlej nową. Ziemniaki płucz tak trzy razy.
    Trzeci krok odlej mętną wodę
    Trzeci krok odlej mętną wodę

  • 4

    Przepłukane ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody w dłoniach i następnie przełóż je na bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik, by jak najdokładniej osuszyć je z wody.
    Czwarty krok odciśnij nadmiar wody
    Czwarty krok odciśnij nadmiar wody

  • 5

    Na patelni rozpuść klarowane masło i dodaj ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem, chilli i słodką papryką.
    Piąty a krok rozpusc maslo
    Piąty a krok rozpusc maslo
    Piąty b krok dodaj ziemniaki
    Piąty b krok dodaj ziemniaki

  • 6

    Za pomocą drewnianej łyżki co jakiś czas mieszaj ziemniaki. Podsmażaj je około 20-25 min. Ziemniaki będą gotowe gdy zrobią się rumiane i chrupiące, wówczas można je wyłączyć.
    Szósty krok smaż ziemniaki
    Szósty krok smaż ziemniaki

  • 7

    Podsmażone ziemniaki czyli hash browns podajemy z sadzonym jajkiem.
    Siódmy krok podajemy ziemniaki z jajkiem
    Siódmy krok podajemy ziemniaki z jajkiem


2 komentarze

Ziemniaczek

16 sierpnia 2022 (19:26)

O Wow, kocham ziemniaki i to danie dla mnie wymiata!

Olczix

8 grudnia 2022 (21:53)

Pyszne! Moje ulubione danie z ziemniaków.

Skomentuj


Kuchnia: Wegetariańska

Kategoria: · Dania główne

Autor: MARTA · 14 sierpnia 2022


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis