Hash browns to szybkie danie na bazie ziemniaków. Podajemy je zazwyczaj w towarzystwie jajka sadzonego.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Starte ziemniaki zalej zimną wodą z kranu.
Mętną wodę odlej i wlej nową. Ziemniaki płucz tak trzy razy.
Przepłukane ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody w dłoniach i następnie przełóż je na bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik, by jak najdokładniej osuszyć je z wody.
Na patelni rozpuść klarowane masło i dodaj ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem, chilli i słodką papryką.
Za pomocą drewnianej łyżki co jakiś czas mieszaj ziemniaki. Podsmażaj je około 20-25 min. Ziemniaki będą gotowe gdy zrobią się rumiane i chrupiące, wówczas można je wyłączyć.
Podsmażone ziemniaki czyli hash browns podajemy z sadzonym jajkiem.
2 komentarze
Ziemniaczek
16 sierpnia 2022 (19:26)
O Wow, kocham ziemniaki i to danie dla mnie wymiata!
Olczix
8 grudnia 2022 (21:53)
Pyszne! Moje ulubione danie z ziemniaków.