Fit smalec z fasoli Fit smalec z fasoli

Fit smalec z fasoli

Domowy smalec z białek fasoli jest rewelacyjny w smaku i co najważniejsze można go jeść bezkarnie.

Średnia ocen: 5 (3)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

1

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 1 puszka (400 g) białej fasoli
  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 średnie jabłko
  • 1 cebula
  • Przyprawy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ważne jest by jej nie przegotować.
  • 2
    Cebulę kroimy na drobną kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3
    Rozpuszczamy na patelni masło klarowane i podsmażamy cebulę z jabłkiem. Dodajemy połowę przypraw, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy (uważamy, aby nic się nie przypaliło).
  • 4
    Fasolę odcedzamy z zalewy i miksujemy w blenderze na gładką masę.
  • 5
    Do masy z fasoli dodajemy kaszę, cebulkę z jabłkiem i drugą część przypraw. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 6
    Smalec przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku lub szklanym naczyniu.

3 komentarze

Dagmara 24 listopada 2019 (20:16)

Uwielbiam! To genialne smakuje z razowym chlebem.

strapless 22 września 2024 (07:39)

MQPhNffdxkX

https://clutchanyaman.xyz/ 4 listopada 2024 (14:54)

SvOi9R58Oeq

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Przekąski Przetwory FitJabłka

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis