Chłodnik litewski Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to wyjątkowa zupa, która zaskoczy Cię smakiem! Przepis przygotowany jest krok po kroku by ułatwić proces przygotowania zupy. Chłodnik litewski to przede wszystkim doskonała propozycja na upalne dni. To danie, które nie tylko ochładza, ale także zachwyca smakiem. W jego składzie doskonale współgra soczysta botwinka i ugotowane jajko. Smacznego!

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4 porcje

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Wartości odżywcze

Kalorie

67 kcal w 100 g

Białko

1,9 g

Węglowodany

3,2 g

Tłuszcze

5,3 g

Błonnik

0,4 g

Niezbędne akcesoria

  • Garnek
  • Tarka

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 g kefiru (może być też zsiadłe mleko)
  • 400 g śmietany 18%
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Garść posiekanego koperku
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • Do podania:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 młode ziemniaki

Sposób przygotowania

  • 1
    Botwinkę dokładnie umyj. Odetnij buraczki i obierz je, a następnie posiekaj je na drobną kosteczkę. Posiekaj również łodyżki i liście botwinki. Jeśli masz dużo liści, nie musisz dodawać wszystkich. Pierwszy krok przygotuj botwinkę Pierwszy krok przygotuj botwinkę
  • 2
    Zagotuj bulion, dodaj posiekane buraczki i grubsze łodyżki. Drugi krok zagotuj bulion Drugi krok zagotuj bulion
  • 3
    Gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut, aż buraczki będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekane liście. Trzeci krok dodaj liście Trzeci krok dodaj liście
  • 4
    Ostudź wywar z buraczkami umieszczając garnek w zimnej wodzie. Czwarty krok ostudź wywar Czwarty krok ostudź wywar
  • 5
    Do ostudzonego wywaru dodaj kefir bądź zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku. Piąty krok dodaj kefir Piąty krok dodaj kefir
  • 6
    Dodaj również obranego i startego na tarce 1 ogórka. Dopraw całość startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Dokładnie wymieszaj i schładzaj w lodówce. Szosty krok dodaj pozostałe składniki Szósty krok dodaj pozostałe składniki
  • 7
    Chłodnik podawaj z ugotowanymi jajkami, startym na tarce o grubych oczkach ogórkiem oraz ugotowanymi młodymi ziemniakami. Udekoruj pozostałą częścią posiekanej zieleniny. Smacznego. Siódmy krok smacznego Siódmy krok smacznego

Alergeny lub nietolerancje pokarmowe

  • Botwinka: Botwinka jest zazwyczaj dobrze tolerowana, ale może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób.

  • Bulion warzywny: Bulion warzywny może zawierać różne składniki, które mogą być alergenami, takie jak seler. Warto sprawdzić etykietę produktu.

  • Kefir: Kefir to produkt mleczny, więc osoby z alergią na mleko mogą być uczulone na kefir.

  • Śmietana 18%: Śmietana jest produktem mlecznym, więc osoby z alergią na mleko mogą być uczulone także na śmietanę.

  • Szczypiorek: Szczypiorek jest zazwyczaj dobrze tolerowany, ale mogą wystąpić reakcje alergiczne u niektórych osób.

  • Koperek: Koperek jest zazwyczaj dobrze tolerowany, ale mogą wystąpić reakcje alergiczne u niektórych osób.

  • Ogórki: Ogórki są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób.

  • Czosnek: Alergie na czosnek są również rzadkie, ale mogą wystąpić.

  • Ocet: Alergie na ocet są rzadkie, ale mogą wystąpić.

  • Jajka: Jajka są częstym alergenem, szczególnie u dzieci. Osoby z alergią na jaja powinny unikać jajek.

  • Ziemniaki: Ziemniaki są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale mogą stanowić problem dla osób uczulonych na skrobię.

Należy pamiętać, że reakcje alergiczne są indywidualne i zależą od konkretnych alergenów, na które organizm danej osoby jest uczulony. Dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet produktów spożywczych i unikanie składników, na które ma się alergię. Osoby z alergią lub nietolerancją powinny być szczególnie ostrożne przy wyborze i spożyciu potraw zawierających te składniki.

1 komentarz

Zosia 23 września 2023 (14:43)

Uwielbiam

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Zupy KolacjaNiski IGNiskokaloryczneObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis