Pomysły na ciasta na Dzień Matki Pomysły na ciasta na Dzień Matki

Pomysły na ciasta na Dzień Matki

Dzień Matki to wyjątkowe święto, podczas którego honorowane są właśnie mamy. Dzieci w przedszkolach oraz szkołach przygotowują laurki, a starsze szykują inne niespodzianki. Również dorosłe osoby pamiętają o tym dniu i składają wyjątkowe życzenia. Jednym ze sposobów na okazanie mamie miłości jest przygotowanie pysznego ciasta. Zobacz nasze propozycje.

Jaka jest historia Dnia Matki?

Data obchodzenia Dnia Matki zależy od części świata. W Polsce to 26 maja. Święto w naszym kraju funkcjonuje od 1914 roku. Czy wiesz, jak doszło do jego powstania? Historia zaczyna się w starożytności i wiąże się z obrzędami na cześć bogiń-matek oraz opiekunek płodności. W Egipcie czczono Izydę, patronkę domowego ogniska. Z kolei Grecja była miejscem kultu Rei, żony Kronosa i matki wszechświata, którą uznawano także za matkę wszystkich bogów. W średniowiecznej Anglii oraz Irlandii obchodzono Mothering Sunday, czyli tzw. Matczyną Niedzielę, która przypadała w czwartą niedzielę Wielkiego Postu. Święto w obecnej formie ma swoje źródło w XIX wieku. Nauczycielka Anna Maria Jarvis po śmierci swojej mamy rozpoczęła działania mające na celu ustanowienie Dni Matczynej Pracy, aby w końcu doceniono kobiety zajmujące się dziećmi i domem. Dzień Matki ustanowiono w 1905 roku dzięki staraniom jej córki. Kongres ogłosił oficjalne obchody Dnia Matki w 1914 roku. Ustanowił, że obchody będą przypadać w drugą niedzielę maja. Wkrótce święto zagościło również na Wyspach Brytyjskich, gdzie nadal jest obchodzone w czwartą niedzielę Wielkiego Postu. W Szwecji oraz Francji wypada w ostatnią niedzielę maja. Tylko w Polsce święto wszystkich mam celebruje się 26 maja. Pierwsze obchody w naszym kraju odbyły się w Krakowie w 1914 roku.

Tarta z rabarbarem i truskawkami – słodycz i orzeźwienie

Tarta to rodzaj ciasta, który dopiero w ostatnich latach zyskał dużą popularność w Polsce. Składa się z pieczonego, kruchego spodu wypełnionego nadzieniem. Pofalowane brzegi ciasta stanowią ozdobę, ale najważniejsze jest to, co włożymy do środka. Możliwości jest wiele. Dziś przedstawiamy orzeźwiającą, a jednocześnie pełną słodyczy propozycję. Połączenie rabarbaru i truskawek z pewnością spodoba się wielu mamom. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/tarta-z-rabarbarem-i-truskawkami i zobacz, jak dokładnie przygotować wyjątkową tartę.

Kremówka – ciasto, które rozpływa się w ustach

Kremówka jest kultowym ciastem złożonym z cienkich płatów ciasta francuskiego, pomiędzy którymi znajduje się gruba warstwa kremu budyniowego. Z wierzchu posypuje się ją cukrem pudrem. Można dodatkowo udekorować np. wzorem z pozostałości kremu. Jeżeli chcesz osłodzić swojej mamie jej święto, to zdecydowanie jeden z przepisów, dzięki któremu zrobisz to skutecznie. Zajrzyj na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/kremowka  i wykonuj wszystko według instrukcji. Ciasto francuskie możesz kupić gotowe, więc pozostanie Ci tylko upieczenie go i przygotowanie kremu.

Lekki sernik na zimno – poezja truskawkowego smaku

Jogurtowy sernik na zimno stanowi lżejszy odpowiednik tradycyjnego ciasta. Jest idealny na Dzień Matki, ponieważ kojarzy się z ciepłymi dniami, które nadchodzą, a na dodatek pięknie wygląda. Do zrobienia masy będziesz potrzebować jogurt naturalny i śmietankę kremową 30 proc., a także syrop truskawkowy, żelatynę oraz cukier. Na spód przygotuj biszkopty. Truskawki posłużą jako element dekoracyjny. Aby ciasto prezentowało się jeszcze atrakcyjniej, dodaj listki mięty.

Tarta z agrestem i bezą – doskonała na wyjątkowe okazje

Przełom maja i czerwca to sezon na agrest, dlatego warto włączyć go do wypieków. Prezentujemy przepis, który doskonale sprawdzi się w Dzień Matki. To tarta, ale z wysokim wypełnieniem, przez co przypomina tort. Pierwszą warstwę stanowi galaretka agrestowa z agrestem, a kolejną krem ze śmietanki i mascarpone. Na wierzchu układa się wcześniej upieczoną bezę.