Jaka ryba na Wigilię? Jaka ryba na Wigilię?

Jaka ryba na Wigilię?

Pamiętaj o Królu Karpiu!

Gdy mowa o rybach goszczących na wigilijnym stole, nie wypada zacząć inaczej niż od karpia. Ta nierozerwalnie związana z polską tradycją świąteczna ryba cieszy nas pod różnymi postaciami. Smażony karp czy karp po żydowsku to nienaruszalna klasyka. Warto jednak dać szansę nieco mniej oczywistym wariantom przyrządzania Władcy Stawów i Jezior. Jakieś propozycje? Naturalnie. Ciekawym urozmaiceniem kolacji będzie np. karp w sosie pieczarkowym lub cytrynowym. Jeśli mamy ochotę na jeszcze śmielsze eksperymenty, strzałem w dziesiątkę okażą się pierogi z farszem z tejże ryby lub zupa rybna z karpiem w roli głównej.

Pstrąg – gratka dla miłośników ryb słodkowodnych

Trzeba jednak zaznaczyć, że karp ma silną konkurencję. Choćby w postaci innej popularnej ryby słodkowodnej, czyli pstrąga. Także i ta ryba zdumiewa swoim potencjałem kulinarnym. Świetnie smakuje smażona, pieczona, podawana w galarecie czy jako najważniejszy składnik zupy rybnej. Delikatne mięso pstrąga świetnie wypada w marynacie z ziół bądź pieczone z jabłkami i cebulą. A jeśli jednak nie pstrąg? W takim razie warto zapoznać się z najciekawszymi propozycjami przyrządzania drapieżnego szczupaka!

Dorsz i halibut – coś dla fanów ryb morskich

Wigilia to także wymarzona okazja, by wypróbować różne sposoby podania ryb zamieszkujących morza i oceany – takich jak dorsz i halibut. Oczywiście także i z tymi gatunkami mamy prawo postąpić na wiele różnych sposobów. Co do pierwszej z wymienionych ryb, jedna z naszych pysznych propozycji na Wigilię to pieczony dorsz w marynacie z ziół i chrzanu, występujący w towarzystwie cebuli i cytryny. Sprawdzony wybór koneserów to również dorsz smażony w chrupiącej panierce. A jeśli jednak najdzie nas ochota na halibuta? Halibut, podobnie jak dorsz, będzie smakował wybornie z patelni, w delikatnej panierce skropionej cytryną.

Jeśli poszukujemy jednak ryby w jeszcze lżejszej odsłonie, pomyślmy o pieczonych filetach z halibuta, pokrytych cienką warstwą masła i doprawionych solą, cytryną, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Jeśli natomiast wyjątkowo zależy nam na tym, żeby zaskoczyć swoich bliskich, dajmy szansę nietuzinkowemu halibutowi w odsłonie azjatyckiej – z curry, imbirem, sosem słodko-kwaśnym i chilli. Być może to zuchwałe odejście od tradycji, ale kto powiedział, że kolacja wigilijna nie może obfitować w nowe inspiracje?

Łosoś niejedno ma imię

Oczywiście w zestawieniu ryb na Wigilię nie może zabraknąć także tego gościa. Szlachetny, soczysty, a ponadto uniwersalny łosoś to godna alternatywa nie tylko dla innych ryb słonowodnych, ale też dla kultowego karpia! Jakie odsłony kulinarne łososia warto wziąć pod uwagę, gdy Święta za pasem? Prosty i niezawodny przepis to łosoś smażony z koperkiem, pieprzem i bakaliami, do którego możemy przyrządzić wyrazisty sos cytrynowy.

Zmysły wymagających gości oczaruje z pewnością też łosoś marynowany w maku. Albo łosoś po grecku, a zatem z dodatkiem marchwi, selera, pietruszki, ziela angielskiego i liści laurowych. Jeśli jednak gustujemy w rybach pieczonych, odpowiednie towarzystwo dla łososia to m.in. czosnek, bazylia, pietruszka oraz cytryna. Sprawdza się też łosoś z brokułem, papryką, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem. Ostatnia z naszych propozycji w temacie łososia na Wigilię to coś z zupełnie innej beczki, czyli tatar, który pozwoli nacieszyć się wyrazistym smakiem tej ryby w wersji surowej. Możemy podać go np. w pysznej kompozycji z cebulą, chrzanem, koperkiem, grzybami marynowanymi, ogórkiem konserwowym, sosem sojowym i pieprzem.

Jak zatem widać, wigilijna kolacja to wspaniały pretekst do wypróbowania wielu różnych dań rybnych – ryb smażonych, pieczonych, grillowanych, a nawet tatarów z ryb surowych. Dzięki doborowi odpowiednich dodatków będziemy w stanie stworzyć połączenia kulinarne, które uczynią rodzinne spotkanie przy wspólnym stole jeszcze bardziej unikalnym! Pamiętajmy, że smak poszczególnych ryb możemy dodatkowo podkreślić umiejętnie dobranym winem. Wiele praktycznych informacji na temat potencjału foodpairingowego ryb i wina zawiera Niezbędnik Świąteczno-Noworoczny.