Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole to zdecydowanie pierogi! Bez nich nie ma świąt! Sekretem dobrych pierogów jest oczywiście ciasto, ale jak zrobić najlepsze? Dziś pokażemy Wam dwa przepisy, jeden według Magdy Gessler, a drugi od Ewy Wachowicz. Oba są sprawdzone i oba trzymają się podstawowych zasad, których należy się trzymać.

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Idealne ciasto na pierogi według Magdy Gessler składa się z 3 podstawowych składników:

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przesiej mąkę na stolnicę lub blat, dodaj sól, zrób z mąki kopiec a na jego środku dołek i wlej do niego niewielką ilość gorącej wody. Wymieszaj energicznie rękoma.
Krok 2: Następnie zagnieć dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto powinno uzyskać plastyczną i jednorodną konsystencję.
Krok 3: Tak wyrobione ciasto podziel na 4 równe części. Weż jedną, a resztę odłóż i przykryj czystą ściereczką.
Krok 4: Każdy kawałek należy rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Ważne jest, aby rozwałkowane ciasto miało jednorodną grubość na całej swojej powierzchni.
Krok 5: Za pomocą szklanką należy wykrawać krążki i nadziewać ciasto wcześniej przygotowanym farszem.

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz

Ciasto na pierogi według przepisu Ewy Wachowicz, podobnie jak u Magdy Gessler składa się również z 3 składników plus jajka:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • sól
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę przesyp do miski, dodaj jajko oraz sól.
Krok 2: Następnie zagnieć dość szybko, dodając stopniowo wodę, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto powinno uzyskać plastyczną i jednorodną konsystencję.
Krok 3: Gładkie ciasto zostawić na stolnicy lub w misce, przykryj je bawełnianą ściereczką na ok. 20 minut, aby odpoczęło.
Krok 4: Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy lub blacie, partiami, cieniutko rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Ciasto na pierogi gotowe!

Teraz nie pozostaje nic innego, jak wybrać swój przepis, zakasać rękawy i do dzieła!