6 sposobów na to jak zagęścić zupę? 6 sposobów na to jak zagęścić zupę?

6 sposobów na to jak zagęścić zupę?

Lista sposobów na to jak zagęścić zupę:
  • Delikatne zagęszczenie śmietaną

    Jak zagęścić zupę śmietaną? Na to pytanie zna chyba odpowiedź większość gospodyń domowych. Wystarczy do miski odlać trochę zupy. Następnie dodajemy śmietanę (nieustannie mieszając rózgą kuchenną). Tak zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka z gorącą zupę. Teraz zamieszaj i ściągnij zupę z ognia. Zupa zyskuje nie tylko na gęstości, ale również na smaku.

  • Zagęszczanie mąką

    Rozmieszaj mąkę z odrobiną zimnej wody, tak aby nie powstały tak zwane „grudki”. Następnie dodaj odrobinę gorącej zupy – nieustannie mieszając. Całość przelej do garnka z zupą, najlepiej na ten moment ściągnąć ją z ognia. Podczas dodawania rozrobionej mąki do zupy, nie zapomnij o nieustannym mieszaniu. Zupę ponownie postaw na ogień, zagotuj i gotowe.

  • Zagęszczanie zasmażką

    Do przygotowania zasmażki przygotuj: masło, mąkę pszenną, patelnię, miskę oraz rózgę kuchenną.
    1 łyżkę masła rozpuść na patelni, następnie dodaj do niego 1 łyżkę mąki. Podczas dodawania mąki energicznie mieszaj, aż zrobi nam się rumiana zasmażka (uważaj, aby nie przypalić). Do zasmażki dodaj odrobinę zupy, dokładnie wymieszaj i całość przelej do garnka z zupą. Zupę zamieszaj i zagotuj.

  • Zagęszczanie jajkiem/żółtkiem

    Oddziel żółtko od białka. Żółtko wymieszaj z odrobiną zupy i powoli, nieustannie mieszając, przelewaj do gorącej zupy. Po dodania żółtka, zupy nie należy już zagotowywać. Ściągamy ją z ognia.

  • Zagęszczanie pieczywem

    Razowe pieczywo, pokrój na kosteczkę i rozdrobnij je w mikserze. Dodaj je do zupy, pod sam koniec gotowania. Zupa zagęszczona!

  • Zagęszczanie serkiem topionym lub mascarpone

    Ta metoda zagęszczania zupy jest polecana, głównie jako dodatek do zup o konsystencji kremu. Idealnie sprawdzi się do zupy krem z pora, czosnku, dyni, czy batatów. Wystarczy, że odrobinę zupy przelejemy do miseczki, wymieszamy z serkiem mascarpone lub serkiem topionym. Mieszamy tak aby powstała gładka konsystencja i przelewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i ściągamy zupę z ognia.