Najczęstszym sposobem zagęszczania większości sosów jest dodanie do niego mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, że podstawową zasadą takiego sposobu zagęszczania jest rozmieszanie łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, tak aby nie było niedoskonałości. Do tak rozrobionej mąki należy dodać jeszcze odrobinę gorącego sosu, nieustannie mieszając, aby nie powstały „kluski” lub „grudki”. Następnie, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej należy dodać całość do sosu. Po chwili mieszania i podgrzewania, sos powinien nam zgęstnieć. Uwaga przy zagęszczaniu mąką ziemniaczaną – wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w odrobinie zimnej wody, aby zagęścić 500ml sosu.
Kolejnym sposobem zagęszczania sosu, zwłaszcza dla osób które liczą kalorię, jest odparowanie nadmiaru ilości wody, która dzięki cierpliwości, w którą musimy się uzbroić powinna po prostu odparować. Główną wskazówką do tego sposobu jest to, że nie możemy przykrywać sosu pokrywką. Jeśli nie chcemy do naszego sosu dodawać mąki czy innych zagęstników to jest to jeden z najlepszych sposobów w takiej sytuacji.
Zasmażka, czyli najpopularniejszy sposób naszych babć na zagęszczenie nie tylko sosów, ale i zup. Do przygotowania zasmażki potrzebujemy masła i mąki pszennej. Zaczynamy od rozpuszczenia 1 łyżki masła na patelni i dodajemy do niego 1 łyżkę mąki pszennej. Ważne jest, abyśmy podczas dodawania mąki energicznie mieszali do momentu, aż zrobi nam się lekko rumiana zasmażka (uwaga nie przypalić). Następnie do zasmażki dodajemy odrobinę sosu, mieszamy i całość wlewamy do pozostałego sosu. Zagotowujemy i gotowe.
Bułka tarta znajduje się przeważnie w kuchni każdej gospodyni. Jeśli chcesz zagęścić sos, możesz do tego użyć właśnie bułki tartej. Idealnie się ona nada do zagęszczenia ciemnych, pieczeniowych sosów. Wystarczy, że do gotującego się sosu stopniowo dodamy nie więcej niż łyżeczkę bułki tartej, należy pamiętać, aby cały czas mieszać sos podczas dodawania bułki. Czasami wystarczy jej odrobina i sos nabiera odpowiedniej konsystencji.
WAŻNE: Zagęszczając sos bułką tartą pamiętaj, że należy dodawać ją stopniowo i tylko troszkę by sos zbyt mocno nie zgęstniał.
Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych sosów w polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań, nie tylko mięsnych, ale przede wszystkim wegetariańskich. Jeśli zdarzy się nam, że przygotowany przez nas sos jest za rzadki (dzieje się to przeważnie gdy przygotowujemy go ze świeżych pomidorów lub tych z puszki), wówczas wystarczy dodać do niego odrobinę koncentratu pomidorowego lub ketchupu i sos się zagęści. Uwaga jednak na słodycz w postaci cukru, który znajdziemy w ketchupie (zawsze wybieraj ketchup z jak najlepszym składem). Warto zastanowić się też, czy chcemy dodać ketchup łagodny czy pikantny, po to aby przy zagęszczaniu jak najmniej wpłynąć na smak naszego sosu, a jedynie na jego konsystencję.
16 komentarzy
Ilona
23 listopada 2019 (22:35)
Chyba najprościej zagęszcza się mąka?
kamila
24 listopada 2019 (09:59)
@ilona najprościej ale niekoniecznie jest to najsmaczniejszy sposób na uratowanie sosu. Jak brakuje mi maki i jest to Danie, na którym bardzo mi zależy to wybieram metodę zagęszczenia przez odparowanie.
Karolina
6 grudnia 2019 (16:14)
Jeśli chodzi o zagęszczanie sosu mąka to zależy w dużej mierze jaki sos chcemy zagęścić i nie zawsze mąka to najlepszy pomysł, ze względu na walory smakowe. Czy maja Państwo porady jakie sosy jakimi metodami najlepiej zagęszczać?
Popiel
12 grudnia 2019 (18:16)
A który jest najprostszy?
Gosia
26 grudnia 2019 (08:51)
Uratowało mi to wigilie. Dzięki!
Miniorek
24 lutego 2020 (17:49)
Ha!! Dzięki
Halina
28 lutego 2020 (17:40)
Fajne proste sposoby
Sonia
28 marca 2020 (14:23)
Sos uratowany! Dziękuję
krystyna
30 marca 2020 (11:42)
ja najchętniej zagęszczam sos tym sposobem z odparowywaniem. moze dlatego, ze wole bardziej rzadkie sosy i dlatego nie zagęszczam ich bardzo mocno
Katarzyna
22 kwietnia 2020 (14:52)
zagęszczanie sosu mąką to chyba najpopularniejszy i najprostszy sposób, ale czy nadaje się do każdego sosu? Tak by nie zepsuć smaku?
miki
2 maja 2020 (13:31)
dziekuje za uratoranie sosu do obiadu 🙂
Monika
10 maja 2020 (19:00)
Jest jeszcze możliwość zagęszczenia sosu bułka tarta. Warto by ten sposób tez się tu znalazł.
Ilona
30 czerwca 2020 (14:31)
Bardzo proste sposoby
ola
1 lipca 2020 (12:17)
udalo sie zagescic sos, ktory myslalam, ze juz przepadl dziekuje!
kama
13 maja 2021 (08:44)
sos uratowany dzieki!
iwona
13 lipca 2021 (12:29)
zageszczanie sosu maka jest chyba najwygodniejsze i najprossze