Jak upiec buraki, które są zdecydowanie smaczniejsze i zachowują więcej wartości odżywczych i smakowych od tych gotowanych w wodzie? Buraki można upiec na kilka sposobów. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek i porad jak upiec buraki na dwa, najpopularniejsze sposoby. Wszystkie są sprawdzone i godne polecenia!

Buraki pieczone w folii aluminiowej

Składniki:

  • buraki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Krok 1:Całe buraki (bez obierania), ale za to dokładnie umyte owiń w folię aluminiową (każdy osobno) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C (góra – dół).
Krok 2:Piecz około 60 minut (wszystko zależy od wielkości buraka). Zostaw je w piekarniku do momentu całkowitego jego wystygnięcia.

Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

  • buraki
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:
Krok 1:Buraki umyte i osuszone należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
Krok 2:Pieczemy (opcja góra – dół) przez 60 min w rozgrzanym do 200 C piekarniku. (w zależności od wielkości buraków, czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić). Buraki powinny pozostać w piekarniku do jego wystygnięcia.
Krok 3:Jak sprawdzić czy buraki się dobrze upiekły? Wystarczy wbić wykałaczkę lub nóż, jeśli gładko wejdą w miąższ to znak, że buraki zostały upieczone.

Teraz nie pozostaje nic innego, jak wybrać swój sposób, zakasać rękawy i do dzieła!