Jak upiec buraki? Sprawdź to na dwa sposoby Jak upiec buraki? Sprawdź to na dwa sposoby

Jak upiec buraki? Sprawdź to na dwa sposoby

Jak upiec buraki, które są zdecydowanie smaczniejsze i zachowują więcej wartości odżywczych i smakowych od tych gotowanych w wodzie? Buraki można upiec na kilka sposobów. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek i porad jak upiec buraki na dwa, najpopularniejsze sposoby. Wszystkie są sprawdzone i godne polecenia!

Buraki pieczone w folii aluminiowej

Składniki:

  • buraki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Krok 1:Całe buraki (bez obierania), ale za to dokładnie umyte owiń w folię aluminiową (każdy osobno) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C (góra – dół).
Krok 2:Piecz około 60 minut (wszystko zależy od wielkości buraka). Zostaw je w piekarniku do momentu całkowitego jego wystygnięcia.

Buraki pieczone w naczyniu żaroodpornym

Składniki:

  • buraki
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:
Krok 1:Buraki umyte i osuszone należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką.
Krok 2:Pieczemy (opcja góra – dół) przez 60 min w rozgrzanym do 200 C piekarniku. (w zależności od wielkości buraków, czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić). Buraki powinny pozostać w piekarniku do jego wystygnięcia.
Krok 3:Jak sprawdzić czy buraki się dobrze upiekły? Wystarczy wbić wykałaczkę lub nóż, jeśli gładko wejdą w miąższ to znak, że buraki zostały upieczone.

Teraz nie pozostaje nic innego, jak wybrać swój sposób, zakasać rękawy i do dzieła!