Jak smażyć zdrowo? 8 faktów i porad
Smażone dania to ulubiony sposób przyrządzania posiłków wielu z nas. Chrupiące, aromatyczne jedzenie jest pyszne, ale często prowadzi do utraty wartości odżywczych i nadmiernego spożycia tłuszczu. Czy da się smażyć zdrowo? Oczywiście, że tak! Z tego artykułu dowiesz się, w jaki sposób robić to zdrowo i przyjemnie.
Przygotowanie do smażenia – zrób to mądrze!
Smażenie może być zdrowsze, ale trzeba robić to rozważnie. Zanim jednak zabierzesz się do samego procesu, powinieneś zwrócić uwagę na samą patelnię. Najlepszym wyborem z punktu widzenia zdrowego smażenia są patelnie beztłuszczowe o powłokach nieprzywierających. Taka patelnia minimalizuje potrzebę używania tłuszczu podczas obróbki cieplnej, a jedzenie nie przywiera do jej dna. Używając patelni beztłuszczowych do smażenia obiadów, kolacji i innych posiłków dla całej rodziny, zadbasz o ich zdrowie i dobre samopoczucie. Kupując patelnię, wybieraj tylko tę pochodzącą od renomowanych producentów, której jakość udowodniona jest liczbą zadowolonych klientów. Bardzo ważnym elementem przygotowania do smażenia jest dobór tłuszczu. Jeśli Twoja ulubiona patelnia indukcyjna wymaga użycia tłuszczu, postaraj się unikać tych nasyconych. Znacznie zdrowsze dla Twojego organizmu będą tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, które są bogate w zdrowe formy tłuszczów jednonienasyconych lub wielonienasyconych. Postaraj się także ograniczyć ilość używanego oleju do potrzebnego minimum – nie wpłynie to na smak, a Twój organizm Ci za to podziękuje. Smażeniu na głębokim tłuszczu powiedz nie!
Temperatura i czas smażenia – podstawy zdrowego smażenia
Kiedy już zabierzesz się do samego smażenia, zadbaj o odpowiednią temperaturę na patelni. Zbyt niska sprawia, że jedzenie zacznie wchłaniać tłuszcz i olej, z kolei zbyt wysoka temperatura doprowadza do spalenia tłuszczu. Spalanie tłuszczu to prawie całkowita utrata cennych wartości odżywczych. Jaka temperatura jest optymalna? Najlepiej jest smażyć w granicach od 175 stopni C do maksymalnie 190 stopni C i ani stopnia więcej. Zwróć także uwagę na czas smażenia – im dłużej ono trwa, tym szybciej wytrącają się wartości odżywcze i witaminy. Staraj się smażyć wszystko na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, aby jedzenie pozostało zdrowe i chrupiące. Do takiego smażenia rewelacyjnie sprawdzają się patelnie żeliwne, które długo trzymają ciepło. Powierzchnia takiej patelni nagrzewa się równomiernie, dzięki czemu jedzenie smaży się nieco szybciej.
Nie dopuszczaj do dymienia i nie używaj tłuszczu ponownie!
Smażenie powinno przebiegać w sposób kontrolowany, bez dymienia. Unikaj smażenia tworzącego niestabilne nadtlenki, ponieważ są one bardzo szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Nadtlenki prowadzą do powstawania związków rakotwórczych, które przyczyniają się do chorób nowotworowych i szybszego rozkładu zdrowych komórek. Jeśli zależy Ci na swoim zdrowiu, nigdy nie smaż potraw na tym samym tłuszczu, ponieważ może to doprowadzić do wytworzenia się szkodliwych związków. Zadbaj o to, aby wykorzystywany tłuszcz był odpowiednio zutylizowany, a patelnia, która jest gotowa do ponownego użycia, była dokładnie umyta i sucha.
Wybieraj do smażenia różnorodne składniki i kontroluj porcje
Chrupiące, aromatyczne mięso prosto z patelni jest pyszne, ale ciągłe smażenie tych samych produktów sprawia, że dieta staje się uboga w różnorodne składniki odżywcze. Na patelni smaż też warzywa, ryby, tofu i frytki (te staraj się smażyć sporadycznie). Różnorodna dieta poskutkuje lepszym zdrowiem. Jeśli chcesz jeść smażone potrawy, powinieneś zwrócić uwagę na ich porcje. Przygotowując obiad, postaraj się zrównoważyć ilość składników poddanych obróbce cieplnej na talerzu. Jak to zrobić? Zastosuj zasadę, że na porcję smażonego mięsa, ryby lub warzyw, dodajesz dwie porcje świeże lub przygotowane na parze. W końcu wszystko jest dla ludzi! Baw się i eksperymentuj ze smażeniem, tylko rób to z głową i na małej ilości zdrowego tłuszczu.