Jajko na miękko – Jak ugotować jajko na miękko aby było idealnie ścięte? Jajko na miękko – Jak ugotować jajko na miękko aby było idealnie ścięte?

Jajko na miękko – Jak ugotować jajko na miękko aby było idealnie ścięte?

Idealne jajko na miękko (ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem) to danie, które stawnowi kategorię samą w sobie.

Przepis:

  • Do niezagotowanej wody w garnku wsadź jajka.
  • Gdy woda się zagotuje, gotuj jajka odmierzając dokładnie czas:
    • jajko rozmiar S: 3 i pół minuty
    • jajko rozmiar M: 4 minuty
    • jajko rozmiar L: 5 i pół minuty
  • Następnie wylej gorącą wodę i wlej zimną. To sprawi, że jajka przestaną gotować się dalej.
  • Obierz jajka.
  • Idealnie smakują z solą i pieprzem. Smacznego!