Sposób przygotowania
Do rondelka wlej 3 szklanki mleka (750 ml), dodaj 100 gramów cukru i 1 saszetkę cukru wanilinowego. Zacznij na niewielkim ogniu podgrzewać mleko z cukrem.
Do pozostałej część mleka (250 ml) wsyp 3 opakowania budyniu bez cukru o wadze około 35 – 40 gramów na jedną saszetkę. Mleko z budyniami wymieszaj na gładki płyn bez grudek.
Mleko, które podgrzewasz z cukrem w rondelku doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj cały czas mieszając bardzo dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Możesz już zwiększyć niewiele moc palnika. Budyń należy mieszać dość energicznie, powinien się zagotować i zgęstnieć. Po zagotowaniu i upewnieniu się, że nie ma w nim żadnych grudek odstaw go do przestudzenia. Przykryj go kawałkiem folii. Budyniu nie należy wstawiać do lodówki.
W czasie gdy budyń stygnie, przygotuj formę. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż herbatniki. W razie potrzeby herbatniki można podocinać tak, aby wypełnić nimi cały spód formy.
Na około 10 min wstaw słoik Nutelli do garnka z ciepłą wodą, tak aby krem był łatwy do rozprowadzenia.
Po tym czasie rozsmaruj połowę zawartość słoika na herbatnikach.
Na warstwę kremu z Nutelli wyłóż drugą warstwę herbatników. Formę wstaw do lodówki.
W rondelku rozpuść 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady z dodatkiem 50 ml śmietanki kremówki 36%. Pozostałe 350 ml śmietanki schowaj do lodówki by nadal się schładzało. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy na niedużej mocy palnika, delikatnie mieszając. Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
250 g mascarpone zmiksuj z 60 g cukru pudru. Nie należy długo miksować, powinniśmy po chwili mieć jednolitą masę.
W osobnym naczyniu ubij pozostałe 350 ml śmietanki kremówki. Ubijaj ją na wysokich obrotach, ale bardzo krótko, do momentu zgęstnienia.
Do miski z ubitym serkiem mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz 120 g mleka w proszku. Miksuj wszystko na niskich obrotach, masa zrobi się gęsta. Cały czas miksujać dodawaj porcjami ubitą na sztywno śmietankę. Masę miksuj nadal na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię i ponownie wyłóż warstwę herbatników. Formę odłóż do lodówki.
Miękkie masło przełóż do dość wysokiej miski i ubij je mikserem na najwyższych obrotach na puszystą i jasną masę. Należy uzbroić się w cierpliwość i ubijać masło tak długo, aż konsystencja będzie właściwa.
Gdy masło jest już ubite to stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego połączenia obu mas. Uważaj jednak, by nie ubijać kremu za długo.
60 gramów prażonych orzechów rozdrobnij w blenderze, a następnie dodaj je do masy budyniowej. Całość wymieszaj szpatułką.
Wyjmij ciasto z lodówki. Na warstwę herbatników wyłóż cały krem budyniowy z kawałkami orzechów. Następnie rozłóż ostatnią warstwę herbatników.
Ponownie schowaj ciasto na około 20 min do lodówki by masa budyniowa trochę zastygła. Po tym czasie na herbatniki wyłóż drugą połowę Nutelli. Delikatnie ją rozprowadź, starając się nie przesuwać herbatników.
30 gram orzeszków rozdrobnij w blenderze i udekoruj nimi wierzch ciasta. Ciasto schowaj do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj ciasto kawałkami batoników Kinder Bueno. Smacznego
1 komentarz
Wygląda obłędnie