Świąteczny obiad na Boże Narodzenie
Pieczony schab – danie główne na drugi dzień świąt
Bożonarodzeniowy obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie? Wypróbuj przepis na mięso nadziewane boczkiem i pieczarkami. Jeśli postawisz na schab, powstanie pieczeń idealna: kruchość mięsa będzie delikatnie przenikała się z soczystością farszu.
Jako dodatek do dania podaj ziemniaki z wody oraz zimowe surówki (np. z kiszonej i czerwonej kapusty). Jak przygotować świąteczne danie w tej odsłonie? Potrzebne będzie:
- 1 kg schabu bez kości
- 6 plastrów boczku
- cebula
- 400 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- pół pęczka posiekanej pietruszki
Na patelni rozgrzej oliwę (najlepsze patelnie do tego przepisu to takie z nieprzywierającą powłoką). Wyłóż pokrojony boczek i podsmaż. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę, pietruszkę i przyprawy. Podsmażaj aż cebula zeszkli się, a pieczarki będą lekko zrumienione. Teraz pora na przygotowanie mięsa. Schab natnij wzdłuż i rozbij tłuczkiem. Na środek wyłóż nadzienie i zawiń mięso na kształt rolady. Zabezpiecz wykałaczkami lub obwiąż nicią. Obiad na Boże Narodzenie już prawie gotowy! Teraz wystarczy obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony, a potem zapiec je ok. 30 minut w temp. 200°C. Po wyjęciu pokrój roladę w plastry i podawaj od razu.
Danie na świąteczny obiad? Postaw na pieczoną szynkę z dodatkami!
Masz ochotę na świąteczny obiad przygotować coś zupełnie innego niż zwykle, a jednocześnie prostego? W takim razie idealnym daniem na święta Bożego Narodzenia będzie faszerowana szynka! Zacznij od przyrządzenia marynaty. Wymieszaj kilka łyżek oleju z ulubionymi przyprawami (np. sól, pieprz, czosnek, chilli, bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek). Nasmaruj mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
W tym czasie pokrój w plastry cebulę oraz kawałek wędzonego boczku. Przygotuj też kolorowe papryki i pokrój je w paski.
Wyjmij szynkę i ponacinaj co kilka centymetrów na całej długości. W każde nacięcie naprzemienne wkładaj przygotowane dodatki. Szynkę przełóż do naczynia żaroodpornego lub wielofunkcyjnego garnka (najlepsze garnki wykorzystasz zarówno do pieczenia, gotowania, jak i smażenia) i piecz w temp. 190°C przez ok. 1,5 godziny. Podawaj w towarzystwie sałatek, pieczonych ziemniaków albo Waszej ulubionej kaszy.
Pyszny obiad wegetariański z pieczonymi ziemniakami
Świąteczny obiad na Boże Narodzenie wcale nie musi wiązać się z serwowaniem mięsa! Idealnie sprawdzą się także dania wegetariańskie! Możesz podać np. sycące placki z serem halloumi. Obok na talerzach ułóż gotowane warzywa, dodaj pieczone ziemniaki – i pyszny świąteczny obiad dla całej rodziny gotowy! Jak przyrządzić placki? Potrzebujesz:
- 200 g marchwi
- 500 g cukinii
- 1 cebula
- 2 opakowania sera halloumi
- 6 jajek
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- 100 g mąki (może być pszenna, orkiszowa albo żytnia)
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, bazylia
Marchew i cebulę zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Ser halloumi oraz cukinię – na grubszych. Cukinię lekko odciśnij w dłoniach. Połącz składniki, dodaj do nich mąkę, jaja oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni (sprawdzą się zarówno tradycyjne naczynia, jak i np. patelnie grillowe na indukcję) rozgrzej 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Wykładaj łyżką warzywne ciasto i smaż z każdej strony po ok. 3 minuty, aż placki będą złociste. Podawaj od razu na ciepło.
Do placków świetnie pasuje także dip przygotowany na bazie wegańskiego majonezu. Dodaj do niego sól, pieprz, czosnek oraz kilka łyżek wegańskiego jogurtu.
Obiad na Boże Narodzenie wcale nie musi być co roku tym samym daniem. W drugi dzień świąt masz niezliczone możliwości! Zamiast więc sięgać po od lat sprawdzone przepisy, spróbuj czegoś nowego. W ten sposób zaskoczysz gości – i to w możliwie najlepszy sposób!