Frytki z dyni

Dania bez mięsa Kuchnia: Wegetariańska Autor:

Dyniowe frytki to genialna i łatwa w przygotowaniu przekąska, idealna zarówno na zwyczajne dni, jak i wyjątkowe okazje oraz przyjęcia. Chrupiące frytki z dyni pokochają zarówno dzieci jak i dorośli.

frytki z dyni
4 porcje
Bardzo proste w wykonaniu
Kalorie: 100 kcal w 100 g

Niezbędne akcesoria

  • Piekarnik
  • Ręcznik papierowy
  • Papier do pieczenia

Wskazówki

Aby uzyskać chrupiące frytki z dyni, solimy je dopiero po wyjęciu z pieca, po czym pozostawiamy na blasze jeszcze przez 5 minut. Dodatkowo pamiętać należy, aby nie pominąć skrobii ziemniaczanej w mieszance przypraw.

Składniki

  • 1 niewielka dynia Hokkaido
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1⁄3 łyżeczki pieprzu
  • 1⁄3 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania

Umyj i osusz dokładnie dynię.
Przekrój dynię na pół. Usuń miąższ i nasiona. Pokrój połówki dyni na mniejsze kawałki, co ułatwi dalsze dzielenie jej na słupki w kształcie frytek. Użyj ostrego noża o szerokim, cienkim ostrzu do krojenia.
Następnie pokrój dynię na cienkie frytki, każda o grubości nie większej niż 1,3 x 1,3 cm.
Następnie przepłucz frytki zimną wodą i pozostaw je na 60 min w zimnej wodzie.
Po godzinie odlej wodę, a kawałki dyni osusz na ręczniku papierowym.
Przenieś frytki do szerokiego naczynia i wymieszaj je z czterema łyżkami oliwy.
W miseczce przygotuj mieszankę przypraw, zawierającą oregano, słodką paprykę, pieprz, ostrą paprykę i skrobię ziemniaczaną. Posyp nią frytki i ponownie wymieszaj.
Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, upewniając się, że nie stykają się ze sobą.
Piecz frytki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (opcja góra/dół) przez około 30 min (lub krócej), przewróć frytki na drugą stronę w połowie pieczenia.
Po upieczeniu pozostaw frytki na blasze przez jeszcze kilka minut, a następnie obsyp je solą i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
Frytki możesz podawać z ulubionym sosem, takim jak ketchup lub sos jogurtowy lub jako samodzielne danie. Smacznego.
Średnia 5,00 / 5 (1 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis